KezdőlapÉrdekességekItt az ország nagy gombavizsgálati térképe - összegyűjtötték a helyeket és a...

Itt az ország nagy gombavizsgálati térképe – összegyűjtötték a helyeket és a szakembereket

Címmel, telefonszámmal és nyitvatartással is megtalálhatjuk már egy hasznos Google térképen az ország gombavizsgáló helyeit és szakembereit. A térképen piros kosár jelöli a helyeket, zöld gomba pedig a szakemberek nevét és elérhetőségét. A térképet a NÉBIH adatait felhasználva Pirisi Zoltán készítette.

Hol található gombavizsgáló az országban?

térképen lévő információk birtokában elkerülhetjük az ősszel oly gyakori gombamérgezéseket, nem kell kockáztatni és nem kell aggódnunk, hogy nem találunk a bevizsgáláshoz megfelelő szakembert.

A gombászok számára a legfontosabb tanács, hogy amíg valaki nem tesz szert biztos gombaismeretre, mindenképpen ellenőriztesse gombaszakértővel a kosara tartalmát!
Késő ősszel szedhető gombák
Országszerte késő ősszel, novemberben is találhatunk ízletes gombákat: ilyen például a lilatönkű pereszke (Lepista personata), a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus), az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii), vagy a téli fülőke (Flammulina velutipes) amit akác fülőkének is neveznek.
Lilatönkű pereszke

lilatnkpereszke

November közepére növeszti a termőtesteit a lilatönkű pereszke, kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik, széle sokáig begöngyölt. Bőrszínű, halványbarnás, felülete csupasz. Összetéveszthető a mérgező retekszagú kígyógombával, valamint a nem ehető kék pókhálósgombával.
Késői laskagomba

ksilaska

A késői laskagomba Zemplénben  fagygomba néven ismert, kalapja 4-15 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló-, nyelv- vagy lapát formájú lesz. Szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfeketés, hidegebb időben sötétebb színű lesz.  Hasonlít hozzá a világosbarna, fehéres, melegkedvelő nyári laskagomba (P. pulmonarius).
Ördögszekér laskagomba

rdgszekr

Az ördögszekér laskagomba kalapja 2-8 cm átmérőjű, kezdetben domború, gyorsan ellaposodik, kajla. Széles, sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne finoman pikkelykés, széle csupaszodó. Tölcséresedő, begöngyölt szélű kalapja világosbarna, lefutó lemezei halványsárgák.
Téli fülőke

tliflke

Egészen tavaszig szedhető a téli fülőke, vagy akác fülőke, kalapja 2-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, idősen széle gyakran hullámos. Élénksárga, okkersárga, közepe gyakran sötétebb, rozsdabarnás színű. Értékes gombafaj, a Távol-Keleten például rákellenes hatása miatt termesztik.

edenkert.hu

Ajánló