KezdőlapÉrdekességekNOVEMBERI TEENDŐK KISKERTÜNKBEN

NOVEMBERI TEENDŐK KISKERTÜNKBEN

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra. 

A hidegebb napokon a következő évi terveinket vázolhatjuk fel; a vetőmagvak beszerzése még várhat. A különlegesebb fajtákat rendelhetjük online, azonban mindig figyeljünk arra, hogy biztonságos forrásból szerezzük be a magokat. Ha tehetjük, látogassunk el egy gazdaboltba, ahol szakemberek segítségét is kérhetjük. A fagyok előtt feltétlen víztelenítsük le a szabadban lévő vízvezetékeke. A kert felásását is elvégezhetjük még a fagyok előtt, ha eddig nem tettük volna meg.
A nem fagyérzékeny fákat az enyhébb napokon még elültethetjük, ilyenkor ugyanis nem kell tartanunk a kiszáradásuktól. Az eddig kint hagyott gyökérzöldségeket, szedjük fel és homokos közegben tároljuk. 

TÉLIESÍTÉS

Védjük a konténeres növényeket a fagytól, takarjuk be a dézsákat zsákvászonnal, kartonpapírral, vagy már nem használt szőnyeggel. Vizsgáljuk meg a karókat, lugasokat és ha szükséges javítsuk, pótoljuk azokat. Hosszantartó enyhe időszakban feltétlenül öntözzük meg örökzöld és konténeres növényeinket. Tárolt zöldségeinket, gyümölcsinket időközönként vizsgáljuk át, a romlott darabokat távolítsuk el és ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem. Sérülékeny fák, cserjék ágait kössük össze, hogy a hó súlya vagy az erősebb szél ne károsítsa. 

ŐSZI VIRÁGOSKERT


Miután eltávolítottuk az egynyári virágokat, helyüket ássuk fel. Gondoskodhatunk kertünk tavaszi virágba borulásáról is, még most elültethetjük a tulipánok, nárciszok és jácintok hagymáit. A hagyományos rózsák tövét földdel, a magas törzsűekeét fátyolfóliával takarjuk be. A hidegben csírázó növények magvait, mint a hunyor vagy a ciklámen elvethetjük. A gyepet a fagyos napok beállta előtt még egyszer vágjuk le. 
 

KERTI TÓ A TÉL ELŐTT

A kerti tavakból távolítsuk el a belehullott leveleket. A benne lévő halakat egyre ritkábban etessük, 10 fok alatt egyáltalán ne adjunk nekik. Fontos a tó jégmentesítése, hiszen így bennemaradhatnak a halak. Fóliával deszkával letakarhatjuk, illetve forró vízzel vagy fúrással léket készhítünk rá, hogy fenntartsuk az életet benne. 

GYÜMÖLCSFÁINK ŐSZI ÁPOLÁSA

Gyümölcsfáink téli agrotechnikai védelmére is fordítsunk gondot. Ehhez a folyamathoz tartozik a metszése is, ami többnyire a rovarkártevőket és kórokozó gombák ellen rendkívül hatásos, de koronaalakítási célból is végezhetjük. A fertőzött ágrészek eltávolításával elpusztítjuk az áttelelő rovarokat és a gombabetegségek szaporító képleteit, így csökkentjük a tavaszi fertőzések veszélyét. A téli nyugalmi periódusra az almatermésűek metszését (a lombhullástól rügyfakadásig terjedő időszakban, fagymentes napokon), a csonthéjasok koronaalakítását pedig tél végére, kora tavaszra időzítsük. Ennek során a fertőzött vesszővégeket, az elszáradt, elkorhadt és taplógombákkal berakódott, illetve a szúbogarak járataival átfurkált ágakat is vágjuk le. El kell távolítani a gyökérsarjakat is, mert ezzel pl.: a vértetű gyökérlakó, áttelelő alakját gyéríthetjük eredményesen. A metszéskor keletkezett sebeket haladéktalanul kezeljük a rendelkezésre álló sebkezelő anyagok valamelyikével, hiszen a nyílt sebfelület lehetővé teszi a különböző gombabetegségek terjedését. Fordítsunk időt az idősebb fák törzsének és vastagabb ágainak kéregkaparására is. Ezzel a módszerrel a kéreg alatt telelő kártevők létszámát csökkenthetjük. A kéregkaparásokhoz egy erősebb kefét használjunk, de vigyázzunk, hogy a fát ne sértsük meg. A különböző munkálatokhoz megfelelően karbantartott, éles eszközöket használjunk, de az sem árt, ha növényenként fertőtlenítjük, hogy ne vihessük át a kórokozókat. A lehullott, beteg gyümölcsöket és metszés, kéregkapargatás során keletkezett nyesedéket össze kell szedni és meg kell semmisíteni, ugyanis ezek is a tavaszi fertőzés forrásai lehetnek.

A őszi lemosó permetezés igen fontos, hogy megelőzzük a kártevők elszaporodását gyümölcsfáinkon, bokrainkon, szőlőtőkéinken. A fentiekben leírt agrotechnikai műveleteket pedig mindenképp ejtsük meg permetezés előtt. A lemosó permetezés műveletét, mint a neve is sugallja, nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük, úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen. A lemosó permetezés alapkészítményei a rezek, szinte az összes kiskerti kultúrában használhatóak: Meteor, Hydrostar, Champion Gold.

Tisztítsuk meg a madáretetőket, és tegyünk ki eleséget, ha eddig nem tettük meg. Azonban ügyeljünk arra, hogy ha már egyszer elkezdtük etetni a madarakat ne hanyagoljuk el, mert hozzászoknak az élelemforráshoz és később is számítanak rá…

fatudor.hu

Ajánló