KezdőlapÉrdekességekÓvni kell a fügét a fagyoktól!

Óvni kell a fügét a fagyoktól!

Egyre népszerűbb mediterrán kerti gyümölcsünk a füge, amely hosszú, meleg nyarakat követően késő őszig ellátja a családot finom gyümölcsével.

Érdemes próbálkozni a ter­mesz­tésével, nem bonyolult. A fügét sokan nyersen fogyasztják, de remek csemege aszalva, és lekvárt is főzhetünk belőle naranccsal, citrommal, gyömbérrel ízesítve, vagy egyszerűen csak magában – írja a veol.hu.

fotó: pixabay.com

Különleges pálinka ugyancsak készül fügéből. Egyes fajtái azonban nem jól tűrik a kemény teleket, ezért érdemes déli, védett oldalra ültetni. Még ebben az esetben is elkél a téli takarása, hogy tavasszal mielőbb kihajtson, és nyártól bőven hozza a termést. A fügebokor nem szereti a hideget, pláne a jeget, ezért az ónos eső kifejezetten ártalmas számára. Ősz végén kössük össze az ágait, szórjunk közéjük lehullott lombot, köré állogassunk kukorica- vagy napraforgószárat, nádat, de ne csomagoljuk be fóliával.

Március végén, ha elmúlt a fagyveszély, csomagoljuk ki, a csomagolóanyag mehet a komposztra. Ha nem védjük a hideg ellen, mínusz 15 Cel­sius-fok alatt lefagynak az ágai, ám ekkor is kihajt, csak jóval később, évek múlva terem, mint egyébként.

Amennyiben nem fagy el, július elején érik be először, majd egy hónap múlva ismét. Ha szép, hosszú ősz van, egyes fajták még harmadszor is teremnek október közepén. A legfagytűrőbb fügefajta a lila színű, erőteljes növekedése és fagyállósága miatt igen könnyű fának nevelni. Akár öt-hat méter magas is lehet, az első termései pogácsa formájúak, és már július első hetében beérnek. Egyik legértékesebb fajta, amely jól bírja a hazai telet takarás nélkül is. Korán termőre fordul, egyéves korában már szüretelhetünk róla.

szeretemamezogazdasagot.hu / veol.hu

Ajánló