KezdőlapÉrdekességekÜltessünk amarilliszt!

Ültessünk amarilliszt!

Az amarillisz hagymáját most ültessük el vagy át, és kezdjük el öntözni, hogy akár már karácsonykor vagy legkésőbb tavasszal virágpompával örvendeztessen meg bennünket.

A növény speciális gondozást igényel, de kis odafigyeléssel virágzásra bírhatjuk minden évben. Az erős, megfelelően gondozott virághagyma akár több virágszárat is hozhat majd, melyeken különböző színű és mintájú virágok nyílnak, ma már nagyon sokféle kapható. Amennyiben már télen kibontja virágait, akár tavaszig viríthatnak, rendkívül sokáig pompáznak. Azonban vigyázzunk velük, mert mérgezőek, kisgyerekek közelébe ne kerüljön a növény – írja a veol.hu.

fotó: pixabay.com

Az amarillisz leveleit augusztusban hagyni kell elszáradni, novemberben pedig át kell ültetni a hagymát, és el kell kezdeni az öntözést. A legideálisabb számára a friss virágföld és a kaktuszföld egyenlő arányú keveréke. A hagyma fele látszódjon ki a talajból. A kis sarjhagymákat válasszuk le, elültethetjük külön őket, néhány év múlva virágoznak majd. Alulról öntözzük, de ne álljon vízben, nehogy rothadásnak induljon a hagyma.

Ha ideálisak a körülmények, nem túl napos a helye, és 18-20 fokos a hőmérséklet, megindul a hajtásfejlődés, és nyolc-tíz hét múlva virágzik a növény. Ha a virág szára eléri a tíz centimétert, öntözzük hetente egy alkalommal. Ha kell, néhány naponta fordítsuk el más-más irányba, hogy ne hajtson ferdén.

Amikor elvirágzott, vágjuk le a virágot a szárával együtt. Amikor pedig már a levelek jelennek meg, többet öntözzük, és kapjon táp­oldatot, valamint tegyük kicsit melegebb helyre. Nyáron még egyszer virágozhat, aztán augusztusban, szeptemberben hagyjuk abba az öntözést, vágjuk le az elszáradt leveleket. Két hónapig tart a nyugalmi időszak, ekkor hagyjuk szárazon a hagymát, akár sötét helyre is tehetjük. Télen újra virágba borul.

szeretemamezogazdasagot.hu / veol.hu

Ajánló