KezdőlapÉrdekességekNovemberben az őszi vetéssel már elkéstünk, de a tél alá vetéssel még...

Novemberben az őszi vetéssel már elkéstünk, de a tél alá vetéssel még nem

November végén is vannak olyan zöldségnövények, amelyeknek magjait elvethetjük kiskertünkben. Melyek a tél alá vethető zöldségek?

Tél alá vetés november végén

A tél alá vetés ideális időpontja akkor jön el, amikor már elég hideg a talaj ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, de azért még nem fagyos. Ha jól időzítettünk – és nem árt egy kis szerencse sem – akkor a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, és kedvünk sincs még megközelítenia a veteményes kertet. A magok azonban a talajban hamarabb életre kelnek, csírázásnak indulnak, s így a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Mi a különbség az őszi vetés és a tél alá vetés között?

Fontos, hogy a tél alá vetés nem tévesztendő össze az őszi vetéssel. Az utóbbi esetben ugyanis korábban, még az őszi szezon közepén – szeptember végén, októberben vetjük el a magot. A saláta, a spenót és a sóska, fokhagyma, vöröshagyma vethető ilyenkor: a növény még a tél beállta előtt kikel és megerősödik, így vészeli át a zord időszakot, kora tavasszal pedig már szedhető.

Mi a veszélye a tél alá vetésnek?

A tél alá vetés talán egyre inkább hazárdjáték: a teleinkre jellemző, hogy december végén, januárban, ha rövid időre is, de felmelegszik az időjárás, és ilyenkor a talaj hőmérséklete is eléri az említett növények alacsony (2-4°C) csírázási hőmérsékletét. A magok beindulnak, és a kikelő növények már nem képesek az újabb lehűlést, a rendszerint kemény, hideg februári időjárást elviselni, elpusztulnak.

Tél alá vethető zöldségmagok:

  • téli saláta
  • spenót
  • zöldborsó,
  • hagyma
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • mák

edenkert.hu

Ajánló