Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan ízét.
A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk, mely számos jótékony hatással bír az egészségünkre, sokszor mégis méltatlanul kevés szó esik róla.
NEM VÉLETLENÜL KAPTA HAZÁNK EGYES VIDÉKEIN A CSODABOGYÓ NEVET SEM.
A szilva A-, B- és E-vitaminban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Emésztési zavarokra már őseink is előszeretettel fogyasztották. Hiszen normalizálja a gyomor működését, de a benne lévő B-vitamin például nagyon fontos az idegrendszer számára és elősegíti az agy megfelelő működését is.
Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a gyümölcs a szívegészséget is javítja, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A teljesség igénye nélkül emellett fáradságűző, serkenti a veseműködést és jótékony hatással bír a terhesség alatt is.
2000 fajtája van
A szilvának világszerte összesen kétezer fajtáját ismerjük, mi pedig különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis a szatmári szilva mind közül az egyik legfinomabb.
A SZATMÁRI SZILVA KÜLÖNLEGESSÉGÉT NÉGY FOLYÓ, A KRASZNA, A SZAMOS, A TISZA ÉS A TÚR HORDALÉKÁBÓL KELETKEZETT,
jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú.
AZ ITT TERMŐ SZILVÁBAN EGYARÁNT JELEN VAN A ZAMAT – A SAVAKTÓL – ÉS A CUKOR. PÉLDÁNAK OKÁÉRT, HA ÉSZAKABBRA MEGYÜNK LENGYELORSZÁGBA OTT A GYÜMÖLCSÖK SAVASABBAK, DE KEVÉSBÉ ÉDESEK, MÍG DÉLEN, PÉLDÁUL SZERBIÁBAN A SZILVA ÉDESEBB, DE JELLEGTELENEBB AZ ÍZE.
A szatmári szilvából természetesen legalább ilyen finom szilvalekvár készíthető. Ezt mutatja a tény is, hogy az Agricolae Kft. két termékét Magyar Termék védjeggyel tüntették ki: a „Különleges minőségű szilvalekvár natúr 360g” és a „Különleges minőségű Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából 240g”.
Szilvalekvárral töltött tepertős papucs
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 ek cukor
- 3 dl joghurt
- 3 dkg élesztő
- só
- bors
- 30 dkg tepertőkrém
- 2 db tojás
- 1 üveg szilvalekvár
- fahéj
- porcukor
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojás sárgáját belekeverhetünk, ettől jobban összesül.
A kifliket sütés előtt tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.
szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu