Az újév első napján a babona szerint bőséghozó ételeket érdemes ennünk. Ha a szilveszter éjféli koccintás után nem akarsz várni másnap délig a lencsefőzelékre, már az újév első perceiben is tömheted magadba a szerencsehozó falatokat.
Az empanada, ami egy falatnyi töltött batyu, nagy utat tett meg, míg a spanyol hódítók közvetítésével az arab konyhától eljutott egészen Dél-Amerikába, ahol mindenféle formában készítik és eszik.
Ez a finger food (falatka) leegyszerűsítve tésztába csomagolt bármi lehet. Sőt, még a tészta tekintetében is számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre. Az empanada tésztája lehet kenyér-, pite-, vagy akár levelestészta is. Mi most egy omlós pitetésztába rejtettük a szerencsehozó babos tölteléket. Reméljük, ti is élvezettel falatozzátok majd.
Hozzávalók a tésztához (18-20 db): 250 g tönköly finomliszt, 1 mk só, 125 g vaj, 50-60 ml víz, 1 tk borecet
+ a kenéshez 1 db tojás
Hozzávalók a babos töltelékhez: 15 dkg vörösbab, 75 ml vörösbor bor, 1 mk só, 1/2 mk szárított vagy friss zsálya, 35 g vöröshagyma, 1/2 ek libazsír, tört színes bors, csipet cayenne bors, 1 ek ketchup
- A töltelékhez a babot áztasd be egy éjszakára.
- A hagymát aprítsd finomra, majd dinszteld meg a zsiradékon.
- Add hozzá a lecsepegtetett lencsét, keverjük át, majd öntsd hozzá a bort és annyi vizet, hogy ellepje a babot.
- Fűszerezd, majd tegyük rá a fedőt, és 25-30 perc alatt párold puhára.
- Hűtsd langyosra, ízesítsd cayenne borssal, tört színes borssal, add hozzá a ketchupot és villával nyomd pürés állagúra.
- A lisztet keverd össze a sóval.
- Add hozzá a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze. Akkor jó, ha szárazan morzsalékossá válik a keverék.
- Ekkor öntsd hozzá ecetes vizet és pár mozdulattal gyúrd ruganyos tésztává.
TIPP: A tésztát egy éjszakán át, de minimum 3 órát érdemes a hűtőben pihentetni.
A tésztát egy sütőpapíron nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, egy fánkszaggatóval pedig szaggasd ki a korongokat (5 cm átmérőjű).
A leeső tésztadarabokat gyorsan gyúrd újra, pihentesd fél órát a hűtőben, majd formázd.
A tésztakorongok közepére halmozz 1-1 teáskanálnyi babtölteléket.
A korongok széleit belülről vékonyan kend át felvert tojássárgával.
Hajtsd mindegyiket félbe, majd a tésztaillesztést villával is nyomkodd át, hogy a sütés során ne nyíljanak ki a batyuk.
Az empanadakat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kend át felvert tojással, majd süsd 22-25 percen át 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben.
A tésztabatyukba bármilyen más ízesítésű hüvelyesfélét, vagy akár darált sertéshúsos tölteléket is tehetsz.
Hadarik Rita