KezdőlapAgrárvilágKiskertGyógynövények a nátha ellen

Gyógynövények a nátha ellen

Nincsen tél nátha nélkül- ez sajnos a legtöbb esetben igaz, hiszen a kevés mozgás, napfény hiánya, kevés vitamin mind hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez. Bár vannak betegségek, melyek fennállásakor nem lehet elkerülni a gyógyszerek szedését – ez ügyben mindig konzultálni kell orvosunkkal-, ám ha nem indokolt, próbáljunk meg a természet elixírjeihez nyúlni, így nincs se felesleges vegyszer, se plusz hulladék. Hogy milyen gyógynövények lehetnek megfázásos időszakban a segítségünkre? 

Kakukkfű 

A kakukkfű inkább fűszerként kedvelt, ám teája igen hatásos megfázás/influenza esetén. Remek nyákoldó, jót tesz a hörgőknek, tüdőnek, de akár torokfájás és bármely felső légúti betegség esetén is bevethető. Napi 2-3 csésze javasolt. Nem csak teaként fogyasztható, de a fürdővizébe is beleteheti, hiszen belélegezve is hatásos. 

Gyömbér 

A mézes-gyömbéres tea igazi csodaszer hírében áll, hiszen a gyömbér remek immunerősítő, tele van értékes vitaminokkal, ráadásul segít elpusztítani a szervezetünket megtámadó kórokozókat. Igen hatásos köhögés ellen, láz esetén (izzasztó hatása miatt). Teájához a mézen kívül hozzá lehet adni még fahéjat, citromot, így nem csak az íze javítható, hanem a hatás is fokozható. Arra azonban ügyeljünk, hogy epehajtó hatása miatt üres gyomorra ne fogyassza! 

Bodza 

A bodza kellemes ízvilágának köszönhetően igen népszerű mind italként, mind pedig ételként. De nem csak finom, egészséges is és több gyógyhatással is rendelkezik. Virágából készült teáját gyakran ajánlják köhögésre, izzasztó hatása révén lázra és egyéb megfázásos tünetekre, ám arra ügyeljen, hogy mindig forrón igya! Eldugult orr esetén bodzás inhalálás is ajánlott.  

Martilapu 

Kevésbé ismert, ám annál hatásosabb gyógynövény a sárga virágú martilapu. Gyulladásgátló, oldja a lerakódott nyákot és segít felköhögni, száraz köhögésnél csökkenti a köhögési ingert, mivel vékony réteget képez a nyálkahártyán. Borogatásként is hatékonyan alkalmazható. Belsőleg inkább keverékként használjuk, és ne is igyuk egy hétnél tovább, mivel pirrolizidint tartalmaz, ami májkárosító és rákkeltő hatású nagy mennyiségben. Várandóság és szoptatás alatt nem alkalmazható! 

szeretemamezogazdasagot.hu / koponyeg.hu

Ajánló