Indiában csodafűszernek is nevezik a chilit, amelyet az egyik legfontosabb kereskedelmi fűszernövényként tartanak számon a hatalmas országban.
Az eredetileg Peruból származó chili (Capsicum annuum L .; Capsicum frutescene L.) botanikailag a capsicum nemzetségbe tartozik. A világon több mint 400 különböző típusát termesztik. Egyedi ízével a globális gasztrokultúra szerves része.
Az indiai chili erőteljes színéről és csípősségéről vált világhírűvé. A Föld legerősebb chilijét, a „Naga Jolokia” -ot, Assam dombos terepén termesztik az indiai Tezpur kisvárosban.
India éves chilitermeléseKÖRÜLBELÜL 14 MILLIÓ TONNA, EZZEL A VILÁG LEGNAGYOBB SZÁRÍTOTT CHILITERMESZTŐJE, ÉS EGYBEN A LEGNAGYOBB FOGYASZTÓ IS A VILÁGON.
Gazdasági jelentősége is óriási, például a 2018-as pénzügyi évben mintegy 634 milliárd forintnak megfelelő rúpiával járult hozzá az indiai gazdaság teljesítményéhez.
A chili egyébként nem csak az ételek ízét gazdagítja, hanem gazdag vitaminokban, különösen A- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert és csökkenti a koleszterinszintet.
Kattintson a galériára az idei indiai betakarítás bámulatos képeiért!
szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu