KezdőlapBlogGazdaként egy új szerelem kezdete

Gazdaként egy új szerelem kezdete

Váratlanul felgyorsultak az események nálunk… Újabb állatokkal bővült a család. Elég sok mezőgazdasággal és állattartással kapcsolatos munkában már jártas voltam, viszont a tehenekkel nem volt eddig napi kapcsolatom, egészen eddig. Viszont ez egy új szerelem kezdete úgy érzem. Gazdaként nap mint nap megtapasztalom, hogy az állatok segítségével mennyi szuper dolgot lehet csinálni, de most maradjunk konkrétan a szarvasmarháknál. Eddig mint mindenki más ha tejre, vagy bármilyen más tejtermékre volt szükségünk elmentünk a boltba és megvásároltuk. Aztán Milka érkezésével minden megváltozott. A házi tej adottá vált mindennap, aztán úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk különböző dolgokat készíteni belőle . Kételkedve bár, hogy sikerülni fog-e először joghurtot, majd túrót, és azt követően sajtot készítettünk- meglepő módon sikeresen. Szerintem nagyon jó érzés amikor az ember saját maga állítja elő azokat a dolgokat amiket eddig  készen megvásárolt. Azt hiszem, tejtermékekre sem kell egy ideig költeni.

Milka teje :

Első joghurtunk:

Első sajtunk : 

A tavasz közeledtével, pedig házi tésztát készítettem, hiszen a tyúkjaink elkezdtek egyre aktívabban tojni, így nem szűkölködünk a tojásban.  Sok gondolkodás után arra jutottam, hogy mi lenne ha megpróbálnék házi készítésű tésztát csinálni. Emlékszem még gyerekkoromban csináltunk Édesanyámmal, így elkezdtem az interneten tészta recepteket keresni. Találtam több sztár szakács által jónak vélt módszert, illetve egy idős hölgy receptjét is. Nem volt kérdés, hogy kinek a módszerében fogok bízni. El sem hinné az ember, hogy milyen pofon egyszerű elkészíteni : 10 dkg liszthez van szükség 1 db friss házi tojásra ( ez arányosan nő 20 dkg liszt – 2 tojás ) plusz egy kis só, és 10-15 perc gyúrás után kész is a tésztánk alapja, amit a hűtőben minimum fél órán keresztül pihentetünk, majd vékonyra nyújtva kedvünk szerint, olyan formájúra vágunk amilyen tésztát szeretnénk készíteni és kész is a saját tésztánk. Aki kicsit jobban beleásná magát a témába, és hosszútávon a házi készítésű tészta mellett teszi le a voksát, az befektethet egy tésztanyújtó gépbe, illetve lehet vásárolni a hagyományos csigatészta készítőt és  eperlevél vágót stb. Szerintem ez ismét egy szuper dolog, ami a vidéki önellátás listáját  gazdagítja .

A mellékelt fotókon láthatjátok, hogy milyen lett a végeredmény. 

Szabó Gréta

Ajánló