KezdőlapÉrdekességek5 ok, hogy miért ültess cukkinit a kertedbe. – Cukkini ültetése

5 ok, hogy miért ültess cukkinit a kertedbe. – Cukkini ültetése

Emlékszel azokra az időkre, amikor a cukkini spagetti szó nem szerepelt a szótárunkban? A konyhai spirálozónak és a szénhidrát csökkentett diétának köszönhetően a méltánytalanul elhanyagolt köretből divatos főétel vált, amit a spagettihez hasonlóan a villád köré forgathatsz. Íme hát 6 ok, hogy miért ültess cukkinit a kertedbe, na és persze az, hogy hogyan.

5 ok, hogy miért ültess cukkinit a kertedbe

Szuper alacsony a kalóriatartalma

Egy csésze cukkini tészta, más néven cukkini spagetti csak 20 kalóriát tartalmaz, szemben egy csésze hagyományos tészta több mint 200 kalóriájával.

Magas a víztartalma

A cukkini azon zöldségek közé tartozik, amelyek több mint 90 %-ban vizet tartalmaznak. Ez hidratálja és feltölti a testünket. Kimutatták, hogy a nagy víztartalmú ételek, például a cukkini, természetes teltségérzetet okoznak.

Gazdag tápanyagokban

Lehet, hogy nem szerepel a „superfood” listák tetején, de a cukkiniben tisztességes mennyiségű C-vitamin található (egy csésze cukkiniben a napi szükséges C-vitamin majdnem a negyede), valamint káliumot is tartalmaz, ami segít a vérnyomás szabályozásában. A cukkiniben továbbá van kalcium és rost, és persze nem mellékesen 100 grammjában csak négy gramm szénhidrát.

Minél kisebb, annál jobb

Noha a cukkini epikus méreteket ölthet, a kisebbek általában ízesebbek, és érdemes nyersen vagy párolva fogyasztani őket. A nagyobbakat rántva vagy grillezve ajánlott elkészíteni.

Miután megvetted vagy leszedted a saját kertedből, szárazon dörzsöld le róla a szennyeződést, ügyelve arra, hogy a héjrész ne sérüljön, majd tedd mosatlanul zacskóba, és tárold hűtőben.

fotó: pixabay.com

Eheted édesen és sósan is

Aki már sütött cukkini kenyeret vagy egy csokis cukkini muffint, tudja, hogy ez a zöldség ízletes desszertté is átalakulhat. Sőt, nem csak a termése ehető, hanem a virága is, amit töltve, és sütve készítenek el leggyakrabban előételként.

Cukkini ültetése

A cukkini könnyen termeszthető és rendkívül gazdag termésű növény. Mindössze két vagy három cukkini növény elegendő egy család ellátására, ezért vétek lenne kihagyni a veteményeskertedből.  

Cukkini vetése magról: április, május, június

Cukkini ültetése palántáról: május, június

Cukkini betakarítása: július, augusztus, szeptember, október

Így termessz cukkinit

Vess cukkini magot áprilisban, májusban vagy júniusban tőzegmentes komposzt edényekbe. Amikor a palánták már elég nagyok, és elmúltak az utolsó fagyveszélyek, elkezdheted kiültetni őket a kertben nekik szánt helyre 2,5 centi mélyen. Figyelj arra, hogy egy-egy palánta között hagyj ki nagyjából 90 centi távolságot. Ha nagyobb mennyiségben szeretnél cukkinit termeszteni, akkor a sorok közt is hagyj ki ugyanekkora távolságot.

TIPP: A faiskolában vásárolt cukkini palántákat májustól júniusig ültetheted ki a kertedbe.

A cukkini roppant éhes növény, ezért bőségesen ellátott trágyával vagy komposzttal dúsított talajba ültesd. A növényeket rendszeresen öntözd, és hetente szórd meg a tövüket magas kálium tartalmú műtrágyával.  A cukkinit akkor szüreteld le, amikor a termései nagyjából 10 cm hosszúak. Ezeket nevezzük saláta cukkininek. Ha nem szeded le ilyenkor a terméseket, csökken a növény lendülete és termési potenciálja. Ha időben cselekedsz, folyamatosan hozza az újabb zsenge finomságait.

A cukkini társnövényként más növényekkel, például babbal és csemegekukoricával is termeszthető. Mivel mindegyiknek hasonlóak a termesztési feltételei, jó társai lesznek egymásnak, és többféle termést adnak egy ágyásban.

Ajánló