Mákod van!?

A mák az egyik fontosabb hazai élelmiszerünk. A hazánkban rendszeresen készülő sütemények egyik fontos összetevője, de sok más fogást is gyakran ízesítünk vele. Gondolj csak a mákos gubára, a pozsonyi kiflire, a mákos tésztára, a tökös-mákos rétesre vagy a mákos bejglire.

A mák pont aktuális, mivel most kezdett virágba borulni. Már messziről is látványos, a gyönyörű, lila színben pompázó mákvirágmező. De fehér, rózsaszín és piros változattal is találkozhatunk. Nincs az az ember, akit ne csábítana egy-egy izgalmasan színes kép elkészítésére. Ám nem csak szép és finom, hanem rengeteg értékes összetevőt is tartalmaz, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani!

Ezt jó, ha tudod róla!

A mák a boglárkavirágúak rendjébe, a zárvatermők törzsébe tartozó növény. Papaver a latin neve. A mák őshazája Közép-Ázsia, de az egész világon elterjedt. Magyarországon is igen régóta termesztik, használják. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ez az ópiumgyártás alapanyaga.

Kinézete igen jellegzetes a mák virága, a pipacsra hasonlít. A színes virágot csészelevél borítja kezdetben. Virágzáskor ezek a csészelevelek lehullnak. A pártáját sziromlevelek alkotják. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyből ha megvágjuk, sűrű, ragacsos nedv szivárog. Száradásakor sok apró mag található benne. Ebből készül a darált mák.

fotó: pixabay.com

Ezért fogyassz sűrűn mákot!

Rendkívül fontos a csontok egészsége szempontjából a mák fogyasztása, mert rengeteg kalciumot tartalmaz. Értékes E-vitamin forrás is, így a körömre, hajra is kiváló hatása van a használatának. Magnézium, B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, foszfor, cink, mangán, vas, valamint zsírsavak, például Omega-6 zsírsav, aminosavak is bőven megtalálhatóak benne. A cink például a növekedést és fejlődést befolyásolja, de immunrendszer erősítésében is segít. Koncentrált olaj formában megszünteti a fülzúgást, megelőzi a csontritkulást, de az idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az egész emésztőrendszert is jótékonyan befolyásolja, mivel óvja a gyomor nyálkahártyáját, csökkenti a hasi görcsöket, a bél falaira lerakódott szennyeződéseket pedig eltávolítja. Kiváló székletfogó, szélhajtó. A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert, mivel magához köti a lerakódott salakanyagokat.

fotó: pixabay.com

Mi készülhet még belőle?

A még zöld, éretlen máktokból kinyerhető, folyékony, sűrű tejnedv a nyers ópium. Ez átlagosan l5% morfint, 5% narkotint, 1% kodeint, 1% papaverint, 0,5% tebaint tartalmaz. A mákból készülhet mákolaj is, de számos gyógyszer fontos alapanyaga szintén. Különböző részeit a gyógyszeripar használja görcsoldók, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók hatóanyagaként. Étolajat is sajtolnak belőle. És természetesen étkezési darált mákként is hasznosítjuk.

A mák termesztésének szigorú szabályai vannak hazai viszonylatban!

Szigorúan szabályozott a termesztése kis hazánkban. Saját részre 499 m²-ig termelhető bejelentés nélkül, de csak alacsony ópium tartalmú mák. Nem haladhatja meg az ópium tartalma a 0,06%-ot. Az 500 m² felett területen és 0,06%-ot meghaladó ópium tartalmú fajta mák esetén (ipari mák), bejelentési és engedélykérési kötelezettség van. Kérelmezni a termesztését a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) lehet. Élelmezési és díszítő mák értékesítése esetén a NÉBIH-től is kell engedély.

Ajánló