KezdőlapAgrárvilágKiskertKedvenc lédús növényünk a görögdinnye

Kedvenc lédús növényünk a görögdinnye

A görögdinnye a nyár nagy slágere. Hűsít, kellemesen nedvdús, illatos, zamatos és kiváló vitaminforrás is.

Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy gyümölcsökhöz soroljuk, pedig technikailag a tökfélék családjába tartozik, azaz a kabakosok családjába és inkább zöldség. Sőt, ha tökfélék mellé ültetik a dinnyét, átveszi a jellegzetes tök ízt és nem lesz édes.

Dinnye történelem

A mai kutatások szerint Afrikából származik ez a finomság. Írásos feljegyzések által Egyiptom környéke a legvalószínűbb. Kínában is igen hamar hasznosították a növényt. Európába a mór hódítók hozták be a 13. század környékén.

A dinnye kinézete

A dinnye termésének alakja, színe igen változatos. Az alakja gömb, tojásdad és megnyúlt, hosszúkás, hengeres is lehet. 1–2 cm vastagságú a héja. Ez szintén többféle lehet, fehéres, világoszöld, középzöld, de egészen feketészöld is. A héj rajzolata lehet csíkos vagy márványos, esetleg egyszínű. A gyümölcs belseje, az ehető része, a húsa szintén színes sokrétű, fehér, citromsárga, világos rózsaszínű, piros vagy vérvörös. A belsejében a 0,5–2,0 cm-es magok elszórtan helyezkednek el. Egy-egy dinnye tömege nagyjából 2–15 kg között mozog. A növényzete erős, szerteágazó. Nem túl mélyen lévő a gyökérzete. A föld fölötti részen számos nagy, zöld levél és szerteágazó kacsok találhatók. A növény szára gyakran szőrös, szúrós.

fotó: pixabay.com

Amiért érdemes fogyasztani

A gyümölcshúsban rendkívül sok a cukor. Az ásványi anyagtartalma csekély, viszont annál nagyobb a víztartalma. Sokkal több, mint a legtöbb élelmiszerünké, 90-95%. Káliumban, nátriumban, vas és foszforban, továbbá kalciumban is gazdag. Ezek mellett még B5, B6, B1, B2, B3-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, karotint, magnéziumot is találunk a dinnyében.

Jótékony hatása

A magas víztartalma miatt a szervezetbe jutó rengeteg folyadék előnyösen befolyásolja a veseműködést. Fogyasztása segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját is. Vizelethajtó tulajdonsága is ismeretes. De átmossa az egész szervezetet, kiürítve a káros anyagokat is. Táplálkozási értéke alig van, viszont könnyen emészthető, nyersrosttartalma magas, így elősegíti a gyomor- és bélműködést. Jót tesz a bőrnek is, kevésbé lesz száraz. Csökkenti a vérnyomást. Kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ha nincs terhességi cukruk.

Ajánló