KezdőlapAgrárvilágKiskertMézédes finomság a füge

Mézédes finomság a füge

Már javában érik a finom, mézédes füge. Hiába forró égövi, szubtrópusi gyümölcs, hazánkban is viszonylag jó eredmények érhetőek el termesztésében, hiszen kellően napos a nyár nálunk is hozzá. Európában mégis kevéssé ismert és nincs úgy elterjedve e nagyszerű gyümölcs. Az örökzöld növény hazánkban kb. a XIV. századtól honos. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael környéke.

Bokros, fás a zöldje, gyümölcse pedig harang alakú, ráncos és bőrszerű. Rendkívül édes és illatos gyümölcsről van szó, így remekül illik süteményekbe, de magában fogyasztva vagy lekvárnak is kitűnő. A termése július végén szüretelhető, de nem ritka, hogy ősz elején is szedhető még egyszer, hosszabb, elhúzódó nyár és melegebb ősz esetén. Egy termőkorú fügebokor akár 15-20 kg gyümölcsöt is érlelhet.

Arra figyelni kell, hogy éretlenül és túléretten sem finom, csak éretten fogyasztható. A füge talajigénye egyszerű. Minden átlagos kerti föld megfelelő neki, még a homokos talaj sem akadály! Fényigénye viszont magas, így a meleg, napfényes területeket kedveli. Akkor terem a legjobban, ha védett, délre néző fal elé telepítjük.

fotó: pixabay.com

Ezért fogyaszd rendszeresen!

Rengeteg ásványi anyagot, különböző antioxidánsokat és Omega zsírsavak, illetve számos vitamint tartalmaz. Például van benne A-vitamin, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K vitamin, de tartalmaz niacint, folsavat, béta-karotint, illetve kálium, lutein, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, cink, mangán és szelén is. Sok rostot tartalmaz, ezért az emésztésre is jótékonyan hat.

Jótékonyan hat ezekre a dolgokra

Egy igazi afrodiziákum. De jó vesekőre, vagy az arcra feltéve pakolásként pattanásokra is. Rendkívül kedvező a csontokra, így csontritkulás megelőzésére is alkalmas. A füge magas kálium-tartalma segít csökkenteni az inzulint, így a cukrosoknak is fogyasztható. Jó székrekedés ellen a magas rosttartalma miatt. Utóbbi miatt emésztést elősegítő, lágyító hatása is van. Rendkívül jó gyulladásgátló, a gyümölcs enyhíti a szájüregben levő afták gyulladásos megbetegedését, illetve köptető hatása is ismeretes. Az éhséget is csillapítja, ezért a diétázóknak is kiváló.

Így fogyaszd

Szárítva, aszalva, süteményekbe téve, lekvárként, befőttként, cukrozott gyümölcsként, húsok mellé köretnek, salátákat gazdagíthatjuk vele, sajt mellé kínálva is finom. Bor és pálinka is gyakran készül belőle. Az olaszok a szárított fügegyümölcsöt megpörkölik, megőrlik, és kávét főznek belőle.

Ajánló