KezdőlapAgrárvilágKiskertCickafark az idei év gyógynövénye

Cickafark az idei év gyógynövénye

A tavalyi fekete nadálytő után, idén, 2022-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a cickafarkat választotta az év gyógynövényévé. Ezt a titkos szavazást már 2013 óta minden évben megtartják. Célja főként a gyógynövények bemutatása, a jótékony hatásaiknak a megismertetése, a lakosság érdeklődésének felkeltése irántuk, illetve a tájékoztatás, hiteles információk megosztása a szakszerű alkalmazásukkal kapcsolatban.

Tudnivalók a cickafarkról

Európában, Ázsiában és Amerikában is őshonos. A cickafarkfű, azaz Achillea millefolium a 18. században kapta a nevét Achilles-ről. Úgy tartja a történelem, hogy ő használta sebgyógyításra a növényt. A közönséges cickafark az őszirózsafélék családjába tartozik.

Népies megnevezései: orvosi cickafark, egérfarkúfű, cickóró, cickafarkkóró, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű.

Évelő növény.30-80 cm magasra nő. Illata kellemes, kissé kámforos hatású. Levelei lándzsásak, virágai fehérek és bugákat alkotnak.

A cickafark növény szára, levele és virága számos értékes összetevőben, illóolajban, ásványi, keserű és cserzőanyagban gazdag, tartalmaz flavonoidokat, kumarinokat, alkaloidokat, tanninokat, szalicilsavat, terpéneket tartalmaz.

Ezekre jó a cickafark

A cickafark igen népszerű, ismert növény. Főként női bajokra ismeretes a fogyasztása. De ez mellett számos bajra is megfelelő gyógyír lehet. Teája ízletes. Remek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, sebösszehúzó, de lázcsillapításra is szokták használni. A virágából főként teát készítenek, azt megisszák, vagy öblögetnek, borogatnak vele. De olajat is készítenek belőle, mellyel inhalálnak, masszázshoz hasznosítják. Azon kívül tinktúraként, esetleg fürdővízbe, ülőfürdőbe is lehet tenni, hüvelyöblítést is végeznek vele.

Főként a nők teája, menstruációs görcsökre, nőgyógyászati gyulladásokra, felfázásra ajánlják. Csökkenti az erős női vérzést, menstruációt is! Ez mellett kiváló mindenféle seb gyulladásának kezelésére, aranyérre, ekcémára, fogínyproblémákra, mert nagyszerűen csillapítja a sebek vérzését és csökkenti a fájdalmat, gyulladást is egyúttal.

Migrénre, lázra, gyomorgörcsre, légzőszervi bajokra, epe és máj gondokra szintén használható. Az emésztést is javítja, hasi fájdalmakra, puffadásra szintén előszeretettel isszák. Vérképző hatást is tulajdonítanak neki. Megfázás ellen, már meglévő megfázás javítására, izzasztó hatása miatt alkalmas. De étvágy javítására is hasznos, illetve nyugtató hatású is.

A cickafark egyes részeit a gyógyászat is felhasználja krémek, tinktúrák, gyógyászati készítmények egyik összetevőjeként.

Ekkor ne használd!

Ha a fészekvirágzatú növényekre allergiás vagy, esetleg várandós, szoptató anyuka, de kisgyermekek esetén is kerülendő.

 

Ajánló