KezdőlapKávé-világIttál már kollagénes kávét? – Fókuszban a kollagén és a kávé egészségmegőrző...

Ittál már kollagénes kávét? – Fókuszban a kollagén és a kávé egészségmegőrző szerepe

Egyre nagyobb szerepet kap az egészséges életmódot folytatók körében a kollagén, illetve a kávé. Mostanáig a kettőt csak külön-külön tudtuk fogyasztani. Napjainkban viszont már vannak olyan kollagénes kávék, amelyek segítségével egyszerre tudjuk bevinni a szervezetünkbe a többek között fiatalító hatású kollagént és kávét is egy olyan formában, amely nemcsak élvezetes, de egyben egészséges is, ha mértékletesen fogyasztjuk.
Ebben a bejegyzésünkben megismerhetjük a kollagénes kávé emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. Azt is részletezzük, hogy miért egészséges a mértékletes kávéfogyasztás. Illetve megnézzük közelebbről, hogy pontosan mi a kollagén, milyen szerepet tölt be az emberi szervezetben.

Fotó: pixabay

Létezik már kollagénes kávé

A kollagénes kávé egy olyan kellemes és aromás ital, amely ötvözi a különféle étrendkiegészítők és a kávé jótékony hatását. Az Ayura Herbal egy olyan különleges reggeli kávéval rukkolt elő, amely egyszerre ötvözi a kávé, az étrendkiegészítők, illetve a vitaminok jótékony hatását.

Egy olyan kollagénes cappuccino-t kínál a piacon, amely nemcsak a 100%-os Arabica kávét, de kollagént, A, C és E-vitamint, szőlőmag és rizs kivonatot, Q10 koenzimet, hialuronsavat, barbadoszi cseresznyét, ezüst rezgőgombát, steviát és pálma tejport tartalmaz.

Az eredmény: egy fenséges ízvilággal rendelkező, aromás, kellemesen édeskés, teljesen vegán, gyomorkímélő reggeli kávéital, amelyet orvosok és dietetikusok is ajánlanak.

100%-os Arabica kávé

2 fő kávétípus van: a Robusta és az Arabica. Az Etiópiából származó Arabica kávé fele annyi koffeint tartalmaz, mint a Robusta. Az Arabica kávét azért szeretik sokan, mert ez egy lágy és enyhe kávé.

Az Arabica kávé nagyon felkapott lett az elmúlt évek során, hiszen számos ember küzd a nyugati szénhidrátdús étrend, illetve a különféle nyugati fájdalomcsillapítók miatt gyomorproblémákkal, mely miatt nem tudják élvezni a kávé ízletes aromáját.

Erre nyújt megoldást az Arabica kávé, hiszen ez kevésbé kesernyés vagy savas, mely miatt az érzékeny gyomrúaknak sem okoz gyomorégést, így ők is bátran tudják fogyasztani.

A kávé rendszeres, mértékletes fogyasztása számos pozitív hatással van az emberi szervezetre:

  • Serkenti a központi idegrendszer működését.
  • Javítja az energiaszintet és a reakcióidőt.
  • Segíti a zsírégetést.
  • Drasztikusan növeli a fizikai teljesítőképességet.
  • Esszenciális tápanyagforrás, hiszen B2-t, B5-öt, mangánt, káliumot, magnéziumot és B3-at is tartalmaz.
  • Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
  • Csökkentheti az Alzheimer és a Parkinson-kór illetve a demencia kialakulásának esélyét.
  • Segíti védeni a májat a cirrózis (máj hegesedése) ellen.
  • Segítheti leküzdeni a depressziót.
  • Rákmegelőző hatása is lehet, különösen a máj- és vastagbélrák ellen.
  • Csökkentheti a sztrók kockázatát.
  • Növelheti a várható élettartamot.
  • Rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Sokan még az elfogyasztott ételekből sem vesznek magukhoz elég antioxidánst. Emiatt számukra a kávénak különösen fontos szerepe van az étrendben.

Kollagén

A kollagénre úgy érdemes tekinteni, mint egy „ragasztóra”, amely összetartja az emberi szervezetet. A kollagén a görög kolla szóból ered, mely ragasztót jelent. A kollagén egy rostos fehérje, amely az egész testben megtalálható: a szervekben, izmokban, bőrben, hajban, körömben, fogakban, csontokban, erekben, inakban, ízületekben, porcokban és az emésztőrendszerben.

  • A kollagén segíti csökkenteni a reflux tüneteit.
  • Javítja a haj, a bőr és a körmök állapotát.
  • A kollagén jót tesz az ízületeknek, inaknak és szalagoknak azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén csússzanak és mozogjanak.
  • Segíti optimális szinten tartani a testsúlyt.
  • A kollagénben található prolin minimálisra csökkentheti a zsír lerakódását az artériákban, és helyreállíthatja a bennük lévő szöveteket.
  • A kollagén támogatja a csontképződést, -növekedést és -javulást is, hiszen a csontok ⅓-a kollagénből áll, mely miatt rugalmasak, így nehezebben törnek el.
  • A kollagénben található glicin támogathatja a májat a potenciálisan káros méregtelenítési folyamatok során.

Kevesen tudják, de a közhiedelemmel ellentétben nem 3, hanem 28 típusú kollagén található az emberi szervezetben. A legtöbben viszont csak az I-es, II-es és III-as típust szokták kiemelni. Mi most 5-öt mutatunk be röviden:

I-es típusú kollagén

Ez a bőrben, az inakban, az érkötésben, a szervekben és a csontokban található meg.

II-es típusú kollagén

Ez alkotja a porcokat, így ez a sportolók esetében sok orvos által ajánlott táplálékkiegészítő.

III-as típusú kollagén

Ez a cartilage-ben, a retikuláris rostok fő alkotóeleme. Általában az I-es típusú kollagén mellett található meg.

IV-es típusú kollagén

Ez a bazális lamina, az alaphártya hám által kiválasztott rétegét képezi.

V-ös típusú kollagén

Ez a sejtfelszínen, a hajban és a nők esetében a placentában található meg.

A kollagén tehát egy rendkívül fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek, így fontos, hogy megfelelő mennyiségű kollagén legyen az étrendünkben. Ha kollagénes kávét vagy kollagénes cappuccinót fogyasztunk, azzal biztosítani tudjuk a legtöbb fontos tápanyagot és vitamint, ha mellette egészségesen táplálkozunk.

Egészséges életmód is kell ahhoz, hogy hatásos legyen a kollagénes kávé

2022-re talán érdemes lenne megfogadni a tudatosan élő embereknek, hogy a cukros ételek és a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását érdemes havi maximum egy napra korlátozni, hiszen ezek csak felesleges oxidatív stresszt okoznak a szervezetben, mely elősegíti a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Így, ha nem hagyunk fel a cukros és gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztásával, nem nagyon tudjuk majd élvezni a kollagénes kávé gyógyító és egészségmegőrző hatását.

Törekedjünk arra, hogy heti 3-4-szer tornázzunk. Fogyasszunk napi maximum háromszor tápláló ételeket, lehetőleg egy 6-8 órás étkezési időszakban. Igyunk legalább 1,5-3 liter elektrolitokat tartalmazó vizet. Aludjunk legalább 8 órát, s kerüljük az egészségtelen szokásokat. Így hamarabb tudjuk érzékelni a kollagénes kávé egészségmegőrző hatásait.

Tulip Garden Cafe / egeszsegmagazin.com

Ajánló