KezdőlapÉrdekességekEzért fontosak a fűszerek!

Ezért fontosak a fűszerek!

A fűszerek adják az ételek sava-borsát, ízét, aromáját szó szerint. Viszont nem csak ízesítő szerepük van a minőségi fűszereknek az életben, hanem egészségvédő is. A rendszeres fogyasztásuk rengeteg jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

Ez ismerte, tudta a régi kor embere. Nemhiába voltak oly híresek a régi „füvesasszonyok” a gyógyításban. Előszeretettel használták a különböző füveket, fákat, növényeket és a fűszernövényeket is.

 

Fűszertörténelem

A legtöbb szárított fűszer és fűszernövény Indiából, a Közel-Keletről vagy a száraz, meleg időjárású, mediterrán térségből származik. A legtöbbjük jó fizetőeszköz volt a cserekereskedelem idején. Sőt! Ősi fűszerkereskedelmi útvonalak jöttek létre a múlt folyamán, mint a Selyemút, Tömjénút, Fűszerút, Sóút, Transz-Szaharai út…


Forrás: pixabay.com

Korábban nem voltak a boltok polcain, nem voltak ilyen könnyen elérhetőek, hanem hosszú hónapok alatt, igencsak veszélyes úton jutottak el a keleti fűszerek Európába.

Szerencsére nálunk is jól megterem a legtöbb fűszernövény.

 

Így segítenek a fűszerek az ízesítésen kívül

A megfelelő fűszerek erősítik az immunrendszert, megelőzik a különböző betegségeket, azoknak az elterjedését, mérséklik a már meglévő tüneteket. Tehát jótékonyan hatnak a szervezetre minden fronton, gyógyító, betegséget megelőző tulajdonságait is vannak.

Egyes fűszerek javítják az étvágyat, serkentik az emésztést, emelik vagy mérséklik a vérnyomást. Élénkítenek, vagy épp nyugtatnak, jó közérzetet eredményez a fogyasztásuk. Gyulladást csökkentenek, antiszeptikusak, antibakteriálisak, azaz fertőtlenítenek, baktériumölő, parazitahajtó szerepük is van. Támogatják az ember főbb szerveinek a munkáját, működését, mint a máj, epe, szív, tüdő, gyomor. Segítik a vércukorszint szabályozást, csökkentik a koleszterinszintet. Bő használatuknak köszönhetően szívbetegségek megelőzésére is jók.

Továbbá immunrendszert is erősítik, mivel rendkívül sok bennük a különböző vegyületek, különleges anyagok, hatóanyagok tartalma.


Forrás: pixabay.com

A fűszerek fenti hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek, majd a növény különböző részeiben felhalmozódnak.  Ezek a hatóanyagok, az illóolajok, keserű anyagok, gyanták, glikozidok, vitaminok, növényi festékanyagok, klorofilok, flovonok és alkaloidok.

 

Ezek a fűszerek vannak különösen jó hatással a szervezetre

Rozmaring, babérlevél, kurkuma, bazsalikom, fokhagyma, bors, Cayenne-bors, kömény, chili, paprika, sáfrány, petrezselyem, zsálya, koriander, tárkony, majoranna, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, kapor, kakukkfű, citromfű, ánizs, curry, mustármag, lestyán.

A fűszerek aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket. Mi is lenne velünk nélkülük! Továbbá segíti a rendszeres fogyasztásuk a testünk védekező rendszerét, immunrendszerét, megfelelő működését is! Tehát bátran nyúljunk ezekhez a fűszerekhez, ha ételt készítünk!

TulipGarden Café /

Ajánló