KezdőlapKávé-világA kávé jótékony hatásai

A kávé jótékony hatásai

Egy finom, forró feketekávé a reggelek minőségi napindítója és sokszor a fénypontja is. Épp ezért rendkívül sokan hódolnak a kávé szenvedélyének. Egy, kettő, de akár három vagy négy kávét is elfogyasztanak naponta. A kávé nem csak rendkívül finom és a megszokott reggeli rituálénk kulcsfontosságú szereplője, hanem élettani hatásai is jók a szervezetünkre, ha nem fogyasztunk belőle túl sokat.

Így fejti ki hatását a kávé a szervezetre

A kávéban nagy részben megtalálható koffein egy természetes stimuláns anyag, ami gyorsítja, felturbózza, izgatja az idegrendszert. A további, benne lévő anyagoknak szintén pozitív hatásai vannak. Ilyen a klorogénsav, terpének, de tele van antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal is, mint a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin. Ezek az összetevők hatással vannak fogyasztás után az emberi test működésére. Az antioxidánsok például a lebontó folyamatok során keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében felelősek.

Jótékony hatásai a rendszeres kávéfogyasztásnak

A kávé fogyasztása növeli a teljesítményt, felpörgeti az embert, ideiglenesen csökkenti a fáradtságot. Így az ember figyelme nem kalandozik el, és biztos, hogy nem alszik el munkavégzés vagy vezetés közben. De nem csak a szellemi képességeket, hanem a fizikai aktivitást, állóképességet is növeli. Ideális egy csésze kávé edzés, vagy jelentősebb igénybevétel előtt.

Továbbá növelheti a vér adrenalin, dopamin, a noradrenalin szintjét, az agyi aktivitását is. A szív és érrendszerre kifejtett jótékony hatása is ismert, akár az infarktus kockázatát is csökkentheti azáltal, hogy gyorsabb szívverést eredményez, megnöveli a pulzusszámot, és a vérnyomást is.

Az intenzív kávéfogyasztás kedvező hatással van a fejfájásra, csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét.

Legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Mivel csökkenti a cukorfelszívódási sebességet, melynek köszönhetően elkerülhető a vércukorszint drasztikus kilengése és a falási rohamok, rosszullétek is.

Kedvező hatással van a zsírégetésre, fogyásra is, mivel a benne lévő koffein az a természetben is előforduló anyagok, mely hozzájárul a zsírégetéshez, gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetést és vízhajtó hatása is van.

De magas antioxidáns tartalma miatt a rák megelőzésének kockázatát is csökkentheti, máj- és a méhrák kockázatát, de a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét is jelentősen mérsékelheti, illetve az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását is.

Erősen kedélyjavító, depresszióűző a kávé, már csak finom íze és a megszokott, rituáléja miatt is.

A bélflóra megfelelő működésére is hatással van. Az emésztésre is pozitív hatással van ezáltal.

A kávébab szüretelésének ideje, helye, a pörkölésének módja, a kávészemek minősége és az elkészítés módja befolyásolja a kávé koffeintartalmát, ízét. Rengeteg féle kávét kapni ma már, köztük igen különlegeseket is. Érdemes tehát végigpróbálni őket és minden nap legalább két csészével meginni.

Egy jó kávénak nincsen párja!

 

 

Ajánló