Home Kávé-világ A kávé jótékony hatásai

A kávé jótékony hatásai

0

Egy finom, forró feketekávé a reggelek minőségi napindítója és sokszor a fénypontja is. Épp ezért rendkívül sokan hódolnak a kávé szenvedélyének. Egy, kettő, de akár három vagy négy kávét is elfogyasztanak naponta. A kávé nem csak rendkívül finom és a megszokott reggeli rituálénk kulcsfontosságú szereplője, hanem élettani hatásai is jók a szervezetünkre, ha nem fogyasztunk belőle túl sokat.

Így fejti ki hatását a kávé a szervezetre

A kávéban nagy részben megtalálható koffein egy természetes stimuláns anyag, ami gyorsítja, felturbózza, izgatja az idegrendszert. A további, benne lévő anyagoknak szintén pozitív hatásai vannak. Ilyen a klorogénsav, terpének, de tele van antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal is, mint a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin. Ezek az összetevők hatással vannak fogyasztás után az emberi test működésére. Az antioxidánsok például a lebontó folyamatok során keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében felelősek.

Jótékony hatásai a rendszeres kávéfogyasztásnak

A kávé fogyasztása növeli a teljesítményt, felpörgeti az embert, ideiglenesen csökkenti a fáradtságot. Így az ember figyelme nem kalandozik el, és biztos, hogy nem alszik el munkavégzés vagy vezetés közben. De nem csak a szellemi képességeket, hanem a fizikai aktivitást, állóképességet is növeli. Ideális egy csésze kávé edzés, vagy jelentősebb igénybevétel előtt.

Továbbá növelheti a vér adrenalin, dopamin, a noradrenalin szintjét, az agyi aktivitását is. A szív és érrendszerre kifejtett jótékony hatása is ismert, akár az infarktus kockázatát is csökkentheti azáltal, hogy gyorsabb szívverést eredményez, megnöveli a pulzusszámot, és a vérnyomást is.

Az intenzív kávéfogyasztás kedvező hatással van a fejfájásra, csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét.

Legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Mivel csökkenti a cukorfelszívódási sebességet, melynek köszönhetően elkerülhető a vércukorszint drasztikus kilengése és a falási rohamok, rosszullétek is.

Kedvező hatással van a zsírégetésre, fogyásra is, mivel a benne lévő koffein az a természetben is előforduló anyagok, mely hozzájárul a zsírégetéshez, gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetést és vízhajtó hatása is van.

De magas antioxidáns tartalma miatt a rák megelőzésének kockázatát is csökkentheti, máj- és a méhrák kockázatát, de a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét is jelentősen mérsékelheti, illetve az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását is.

Erősen kedélyjavító, depresszióűző a kávé, már csak finom íze és a megszokott, rituáléja miatt is.

A bélflóra megfelelő működésére is hatással van. Az emésztésre is pozitív hatással van ezáltal.

A kávébab szüretelésének ideje, helye, a pörkölésének módja, a kávészemek minősége és az elkészítés módja befolyásolja a kávé koffeintartalmát, ízét. Rengeteg féle kávét kapni ma már, köztük igen különlegeseket is. Érdemes tehát végigpróbálni őket és minden nap legalább két csészével meginni.

Egy jó kávénak nincsen párja!

 

 

Exit mobile version