KezdőlapAgrárvilágKiskertA fekete bodza nevelése magas törzszsel

A fekete bodza nevelése magas törzszsel

A bodza mindig is népszerű vadon termő gyümölcs volt – de nem minden kertben van elegendő hely egy terebélyes bokor számára. Megmutatjuk, hogyan nevelhetjük úgy a bodzát, hogy magas törzsével helytakarékossá váljon.

Bokor formájában a fekete bodza (Sambucus nigra) akár hat méter hosszú, vékony ágakat is növeszthet, amelyek a gyümölcsöket tartó ernyők súlya alatt oldalra hajlanak. A kereskedelmi célú termesztésben ezért a magas törzsű, helytakarékos forma terjedt el.

Így válik magas törzsű fává a bodzabokor

Vásároljunk minél hosszabb hajtásokkal rendelkező bodzabokrot. Ezután ültetéskor válasszuk ki a legerősebbet, és az összes többit tőből távolítsuk el. Egy kis karót vagy egy erős bambuszbotot tegyünk a földbe, és rögzítsük hozzá a hajtást, hogy az minél egyenesebben nőjön. Ha a magasság meghaladja a kívánt korona alapjának magasságát, metsszük el a hajtást a kívánt koronamagasság felett található harmadik-negyedik szempár fölött. Az év folyamán a felső rügyekből több oldalág is kihajt. A koronát képező hajtások alatt kialakuló összes oldalágat az ággyűrűvel együtt tavasszal és nyáron lehetőleg még nem fás állapotban távolítsuk el.

A következő tavasszal rövidítsük le a koronahajtásokat két-négy rügyre. A fa nyáron ezeken a fő ágakon új hajtásokat növeszt, amelyek a következő évben már termést hoznak.

Később minden olyan ágat, amely már termett, évente tél végén távolítsunk el. Végül az egyéves fiatal hajtásokat hosszuk körülbelül egyharmadával rövidítsük le. A rendszeres fiatalításnak köszönhetően a korona átmérője körülbelül három méterre korlátozható. A kis fák sok éven át életerősek maradnak, és kevésbé hajlamosak az elöregedésre.

Vitaminokban gazdag gyümölcsök

A fekete bodza az egyik legnépszerűbb vadon élő, gyümölcstermő, fás szárú növény. Nyár elején illatos virágaikkal varázsolnak el a bokrok, amelyekből édes szörp vagy akár bodzapezsgő is készíthető. A mélyfekete, vitamindús bogyók augusztustól érnek. Gyümölcsös-fanyar kompót készíthető belőle, vagy gőzfacsaróban nyerik ki az immunrendszert erősítő bodzalevet. A kertbe nagy ernyőt növesztő fajtákat válasszunk, mint például a „Haschberg”. A korai érésű dán ‘Sampo’ fajta a hűvös, ősszel párás helyekre ideális választás.

Ajánló