KezdőlapGasztronómiaHibiszkusz tea: ha eddig nem próbáltad, lehet, itt az ideje

Hibiszkusz tea: ha eddig nem próbáltad, lehet, itt az ideje

Úgy tudtad eddig, hogy a hibiszkusz a színes kertek ékessége? Akkor olvass tovább, mert ez a trópusi virág számos egészségügyi előnyökkel is kecsegtet. Nem mellesleg nagyon finom az ízes is.

A hibiszkusz gyümölcsös íze kissé csípős és édes, így tökéletes a teakészítéshez.

Az emberek évszázadokon keresztül használták a hibiszkusz magjait, virágait, leveleit és szárait az élelmiszerekben és a hagyományos orvoslásban. Ma már az egész világon találhatók hibiszkusz ízű lekvárok, zselék, szószok, szörpök és teák.

Ez a fantasztikus növény különösen népszerű Nyugat-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben. Roselle vagy sóska néven is ismert, és a magas vérnyomástól az emésztési zavarokig mindenre alkalmazzák.

És igen. A modern tudomány is támogatja azt az elképzelést, hogy ez a jól bevált gyógymód számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Nézzük is meg, hogy mikkel!

1 Magas antioxidáns-tartalmú
A hibiszkusz gazdag antioxidánsokban, például béta-karotinban, C-vitaminban és antocianinban. És mint tudjuk, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek nagyon sok egészségügyi problémában segítenek. Az antioxidánsok elpusztítják a szervezetben a szabad gyökökként ismert káros molekulákat. A szabad gyökök károsítják a sejteket, amelyek hozzájárulnak olyan betegségekhez, mint a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség. Míg szervezetünk a saját antioxidánsait használja fel a szabad gyökök okozta károk elleni küzdelemre, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása a betegségek megelőzésében játszanak nagy szerepet.

2 Gyulladáscsökkentő hatású
Számos állatkísérlet és néhány humán vizsgálat kimutatta, hogy a hibiszkusz gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A gyulladás számos betegség, köztük a rák, az asztma, az Alzheimer-kór, a szívbetegség és a reumás ízületi gyulladás kialakulásában játszik szerepet. Noha további kutatásra van szükség, úgy tűnik, hogy a hibiszkusz hasznos és természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

3 Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomás a 15 éven felüli felnőttek közel 30 %-át érinti Magyarországon, ami olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívroham, a szélütés, a szívelégtelenség és a vesebetegség. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a hibiszkusz tea fogyasztása csökkenti az emberek vérnyomását. Ugyanakkor azt is alátámasztották, hogy a tea fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a vérnyomást, ezért nem helyettesíti a gyógyszereket.

4 Csökkenti a koleszterinszintet
A magas koleszterinszint egy másik olyan egészségügyi probléma, ami felnőttek millióit érinti, és hozzájárul olyan súlyos betegségekhez, mint a szívinfarktus és a szélütés. Bár egyes klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hibiszkusz csökkenti a koleszterinszintet, további kutatásra van szükség, hogy teljesen biztosak lehessünk benne.

5 Elősegíti a fogyást
Számos tanulmány kimutatta, hogy pozitív hatással van a fogyásra, ami segíthet megelőzni az elhízást. Ezek a vizsgálatok azonban koncentrált hibiszkuszkivonatot tartalmazó anyagokra vonatkoztak, így még nem tudjuk pontosan, hogy a hibiszkusz tea ugyanazt az eredményt hozza-e. Kárt azonban biztosan nem okoz a sok folyadékfogyasztás. Sőt!

6 Felveszi a küzdelmet a baktériumokkal
A laboratóriumi vizsgálatok során a hibiszkuszkivonat bizonyos típusú baktériumokat kordában tartott. Bár nyilvánvaló, hogy a hibiszkusz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a kutatók még tanulmányozzák a hatékonyságát az embereken.

7 Támogatja a máj egészségét
Számos tanulmány szerint a hibiszkusz segít megőrizni a máj egészségét. A kivonat védi a májat a különféle méreganyagoktól, amit valószínűleg az erős antioxidáns hatásának köszönhet. Még bizonyos rákellenes aktivitást is kimutattak a májsejtek laboratóriumi vizsgálataiban.

Hadarik Rita

Ajánló