KezdőlapAgrárvilágKiskertA zöldfűszerek tartósítása

A zöldfűszerek tartósítása

A zöldfűszerekre mondhatjuk, hogy a legtöbb ételünk fő összetevői, egyszóval a lelkei. Frissen fogyasztva adják ki a legerősebb illatot, zamatot és jótékony hatásaikat.  Nincs is jobb egy friss csokor, illatozó zöldfűszernél!  Viszont olykor előfordulhat, hogy hosszabb ideig szeretnénk élvezni az aromáit, így eltennénk ínségesebb időkre. Főként a hosszabb, téli időszakra igaz, vagy ha nincs helyünk, időnk foglalkozni a fűszernövényekkel. Persze a boltok polcairól is könnyű leemelni a fűszeres zacskókat, de erre is igaz, mint minden zöldségre, gyümölcsre, húsra, hogy a saját magunk termelte mindig finomabb és jobb.

Ezért adunk pár egyszerű tippet ahhoz, hogy mindig finomak és ízletesek legyen az ételeid, a saját, eltett fűszereid segítségével. Egy hétig a hűtőbe téve is elállnak persze a zöldfűszerek. Na de ennél tartósabb eltevési módszerek is akadnak.

Szárítsd ki

A legkézenfekvőbb és egyik legősibb betárolási módszer a szárítás. A megtisztított, jól felitatott fűszert kösd csokorba és fejjel lefelé lógatva, meleg, jól szellőző helyen szárítsd meg. Mutatós így is, de akár össze is morzsolhatod, a kényelmesebb fűszerezés miatt. Mutatós tud lenni egy díszesebb tárolóba, üvegbe helyezve. Vigyázz arra, hogy jól zárható tárolóba tedd, ne kaphasson nedvességet és ne tudjanak belemenni a molyok és más bogarak se!

Tedd el olajban

Megfelelően tisztítsd meg a fűszernövények azon részeit, melyek felhasználhatóak. Mosd meg, majd a nedvességet itasd le róluk. Ezután aprítsd durvára. Ezt a kész fűszert vagy fűszerkeveréket olíva- vagy napraforgóolajba teheted, de válassz bátran más, étkezéshez használható olajat is. Mutatós és viszonylag tartós keveréket kapsz így, mely akár 5-6 hétig is eltartható. Arra figyelj, hogy ne avasodjon meg az olajos keveréked!

Fagyaszd le

A legtöbb fűszernövény jól bírja a hideget és nem árt neki a fagyasztás sem. A lehető legtovább így tudod eltenni biztonságosan mindegyik fűszernövényt. Akár több hónapig is megőrzi aromáját a fűszernövény. Alapos válogatás, tisztítás után alaposan szárogasd meg, ne maradjon semmi nedvesség rajta. Utána aprítsd fel vagy hagyd egészben és egy jól zárható tárolóba vagy műanyag zacskóba tedd bele. Csak annyit vegyél mindig ki belőle, amennyit fel is használsz mindenképpen és még fagyasztott állapotban használd. Ha kiolvasztottad az egészet, már ne tedd vissza újra. És bizony kiolvadás után olykor szottyos lehet. Ezért érdemes fagyos állapotban hasznosítani a fűszernövényeket.

Savanyítsd!

A zöldfűszerek kerülhetnek ecetbe is. Az ecet remekül tartósít, de át is veszi a bele tett növények aromáját is. Már elődeink is ismerték, tudták, hogy ha az ecetet fűszerezik, azzal az ételeket teszik változatosabbá. Ez mellett a fűszerek gyógyító erejét is megnyerik.

 

 

Ajánló