KezdőlapAgrárélményLátogass el egy mezítlábas ösvényre!

Látogass el egy mezítlábas ösvényre!

Egy mezítlábas ösvényt végigjárva az ember számos hasznos tapasztalattal, érzékeléssel lesz gazdagabb. Rengeteg jótékony hatása van felnőttekre és gyermekekre is egyaránt.

A mezítlábas ösvény hasznosságát Sebastian Kneipp, német természetgyógyász fedezte fel és fejlesztette ki ebből a saját egészségmegőrző módszerét. A lényege, hogy mezítláb, cipő nélkül, különböző felületű, keménységű, hőmérsékletű anyagokon kell végigsétálni. Az így létrehozott ösvény stimulálja a talp különböző reflexpontjait. Hasonló elven működik, mint egy talpmasszázs.

Mezítlábas ösvényen való séta előnyei

 Számos jótékony hatása van. Az egyik ilyen például az, hogy a mezítláb közlekedés, az egyenetlen talaj javítja a lúdtalpat, de megelőzéséhez is tökéletes. Továbbá jótékonyan hat a vérkeringésre, anyagcserére és emésztésre is a különböző textúrájú, keménységű, hőmérsékletű anyagok váltakozása miatt. Ezáltal pedig az immunrendszerre, szív és érrendszerre, az idegrendszerre is hat. Segít megelőzni a visszerek kialakulását. Erősíti elsősorban a talp izmait, de a láb más izmait is. A talpat ért nyomás ingereli a reflexzónákat, ami így stimulálja szinte az összes szervünket. Még migrénre is jótékonyan hathat. Nyugtató és frissítő hatással van a szervezetre.

A gyerekek számára kifejezetten hasznos, mivel a lábboltozatuk még nem alakult ki, így erősíthetik azt.

Így készíthetsz otthon is mezítlábas ösvényt!

 Készítsd el a kereteket, amibe a különböző anyagok kerülni fognak. Ne legyen túl hosszú egy-egy ösvény rész, maximum két-három lépésnyi. Fából, maradék faanyagokból, de betonból, régi létrából, fa dobozokból is készülhet a keret. Ezután töltsd fel különböző felületű, nem túl éles, sebesülést nem okozó anyagokkal. Kerülhet bele homok, valami sima felület, faháncs, faforgács, parafa, tőzeg, kukoricacsutka, meggymag, fenyőtobozok, agyag, zúzott kő, nagyobb kavicsok, levelek, moha, fenyőtű, farönkök is. De kerülhet az időjárásnak, évszaknak megfelelően fű, hó, hideg víz is az ösvény egyes részeibe.

Szerencsére egyre több helyen találkozhatunk Magyarországon is mezítlábas túraösvényekkel. Számos szabadidőparkba telepítettek mezítlábas ösvényeket, de előszeretettel alkalmazzák szállodák, fürdők, kirándulóhelyek, óvodák, iskolák, játszóterek is.

Hazánkban az első mezítlábas park 2008-ban nyílt Tabajdon. Ott egy 800 méter hosszú ösvényen lehet végigsétálni és élvezni mezítláb a sétát. Nincs is jobb dolog, mint lerúgni a cipőt a megfáradt lábakról és sétálni mezítláb egy nagyot! Nézz körül a közeletekben, biztos van mezítlábas ösvény.

 

 

Ajánló