KezdőlapAgrárélményTavaszi csodahelyek, ahova látogass el!

Tavaszi csodahelyek, ahova látogass el!

Tavasszal éled a világ, kivirágzik, kizöldül minden. Életre kel a természet, az apróbb, nagyobb állatok, a madarak is előbújnak. Érdemes ilyenkor kirándulni menni, hiszen ekkor legszebb a táj, bármerre is járjunk. Ma négy különleges helyszínt mutatunk, ahova látogass el mindenképp, még a tavasszal!

Kányavári-sziget, Búbos vöcsök tanösvény

Zala megyében, a Nagykanizsai járásban található. Balatonmagyaródot és Sármelléket között, egy kis letérővel érhető el a Kányavári-sziget, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik és szabadon látogatható. A Búbos vöcsök tanösvény 15 állomással, kb. 1-1,5 óra alatt teljesíthető, könnyed sétával. A Kis-Balaton helyi növény és madárvilágának, vízi, védett madarainak bemutatására törekszik az ösvény. A jelölő táblák mindegyike egy-egy madárcsoportot ismertet meg behatóbban. Az ide kirándulók kötetlenül megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, életét. A szigetre átjutni egy különleges, ívelt, fa szerkezetű hídon lehetséges. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő helyet találunk, de játszótér is várja a kicsiket. A séta és a megfigyelés mellett horgászni is lehet.

TulipGarden kertek

Az egyik ilyen csodahely, a TulipGarden kert. Az alapötletet az volt a létrehozáskor, hogy legyen sok szép tavaszi virág, legyen miben gyönyörködni a várva várt tavaszon. És ha már virág, akkor tulipán, hiszen egy közös, nagy kedvenc! Ma pedig már több helyszínen és több, mint 60 különféle tulipán fajtával/hibriddel készülnek a kertek a tavaszra, országszerte. De nem csak tulipán, hanem jácint, nárcisz is nyílik majd, és van, ahol hóvirággal, majd bazsarózsával is kényeztetik a közönséget. Rengeteg különféle tulipános csecse-becsével, különféle ételekkel, italokkal is készülnek a szervezők. A kertek látogatása során, mindenki saját maga állíthatja össze a csokrait. És a helyszínek: Csákvár, Csömödér, Decs, Dunakanyar (Vác), Győr (Győrladamér), Homokhátság (Tázlár), Mórahalom, Nagykőrös, Nagyvenyim, Rétköz, Tisza-tó (Abádszalók), Vát.

Pannonhalmi Bencés Főapátság Arborétum és Gyógynövénykert

Az 1996 óta világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje egy tökéletes helyszín kiránduláshoz. Nem csak a káprázatos és változatos növényeit lehet megnézni, hanem színes programokkal is készülnek látogatóknak, alkalmanként. Hazánkban ritka növénynek számító szillevelű gumifák, vasfák sokaságát, de az ismert gólyaorrt, vérehulló fecskefűt, levendulát és közel ezer féle növényt, valamint csaknem 150 madárfajt lehet megnézni. Ez mellett látványkert, teázó, Gyógynövényház és a Levendula-lepárló műhely is van a helyszínen.

Tuzsoni Lombkorona sétány, Ipolytarnóc

A kisgyermekes családokra gondolva, átépített lombkorona sétány található Ipolytarnócon, Nógrád megyében, a Salgótarjánhoz közel. Kilátótorony, csúszda és a lombkorona ösvény egyben. Utóbbi több mint 150 méter hosszan, 8-10 méter magasan helyezkedik el! Egy izgalmas tavaszi séta a fák lombjai között, melyről lelátni az avarszintre, de a lombok lakóival is találkozhat az oda látogató. A lomkorona sétány alatt alatti ösvény van a gyerekeknek kialakítva, ahol különböző állati lakhelyekre akadhatnak, madárfészkekre, rókalyukakra, és denevérbarlangra.

 

 

Ajánló