KezdőlapTulipGardenÁlomszép tavaszi tulipános kertek

Álomszép tavaszi tulipános kertek

Nincs még egy olyan növénycsoport, amely vidámabb és színesebb tavaszt tudna varázsolni, mint a tulipánok. És más növényekről aligha mondható el, hogy szinte áttekinthetetlenül sokfélék. Néhány fogódzót és gyakorlati tippet adunk a színes forgataghoz.

Érdemes már most gyűjteni a tulipánokkal kapcsolatos ötleteket, amiket aztán az őszi ültetési időszakban meg is lehet valósítani. Érdemes egy pillantást vetni a sokféle virágformára és megfigyelni azt is, hogy ezek hogyan befolyásolják a növények hatását.

Válogassuk jól össze a tulipánokat a tavaszi kertben

A hosszú szárú tulipánok, mint a Triumph, a Darwin vagy a liliomvirágú fajták tökéletes előhírnökei a nyári színpompának a virágágyásban.

Nagylevelű évelő növényekkel kombinálva, mint például a kaukázusi nefelejcs (Brunnera), a virágzás után a tulipánok sárguló lombja szinte láthatatlanná válik. A sűrű díszfűcsomók is kiválóan alkalmasak az álcázásra.

A termesztett tulipánok népszerűek olyan helyeken is, ahol rövid élettartamú virágok váltják egymást, például a sírokon. Ideális társuk lehet a kétéves sárgaviola (Erysimum). De nem számít, melyik növénykoncepció mellett döntünk: A tulipánok soha nem érvényesülnek egyedül, csak csoportokban mutatnak jól. Legalább egy tucatnyi tulipán legyen minden fajtából.

Ne mérjük azonban vonalzóval a növények közötti távolságokat. A tulipánok eredetileg a sztyepp gyermekei – itt néhánnyal több, ott néhánnyal kevesebb, így tűnik teljesen természetesnek. A hozzávetőleges, átlagos ültetési távolság 15-20 cm.

Hosszú életű tulipánok, amelyek újra és újra örömet okoznak a tavaszi kertben

Egyes tulipánok már a második évükben csalódást okoznak a csökkenő virágzás miatt. A Höxter látványkert ezért öt éven keresztül vizsgálta a különféle tulipánok fejlődését.

Az eredmény: a vadon élő fajok megbízhatóan újra megjelennek, sőt el is szaporodnak. A nemesített fajták közül a ‘Purissima’ és a ‘Spring Green’, a piros ‘Parade’ és a ‘Toronto’, valamint a narancssárga színű ‘Orange Emperor’ okoztak sok örömet éveken át.

Fontos: A tulipánok sok tápanyagot igényelnek. Ezért a hagymák kihajtása és a virágzás kezdete között rendszeresen kell őket műtrágyázni. Virágzás után már ne műtrágyázzunk, hogy a hagymák be tudjanak érni. A leveleket mindenképpen hagyjuk leszáradni, de a termő részt vágjuk le, különben túl sok energiát fordít a növény a magok érlelésére.

Egy tulipános-vadvirágos rét a tavaszi kertben

Tulipános rétet létrehozni? Mi sem könnyebb ennél.

Susanne Paus elárulja, hogyan tehetjük ezt meg. „Ilyen tavaszi rétet gyorsan létrehozhatunk: ősszel szúrjunk le egy U-alakú gyepszondát, a kivágott részt hajtsuk fel, lazítsuk meg az alatta lévő talajt. Ezután ültessük el a tulipánhagymákat olyan mélyre, hogy a felettük lévő talajréteg kétszer olyan magas legyen, mint maguk a hagymák. Helyezzük vissza a gyepet a tetejére, nyomkodjuk le, és kész!

A tavaszi rétünkhöz nemcsak vad tulipánokat használtunk, mint a T. sylvestris, hanem nemesített fajtákat is, mint a ‘Negrita’ (lila), a ‘Sweet Heart’ (sárga) és a ‘Salmon Impression’ (rózsaszín), ami kevésbé jellemző. És mégis sikerült! A termesztett tulipánokat azonban az évek során pótolni kell, míg a vadon termő tulipánok maguktól újra és újra előjönnek.

A tavaszi rét egyébként nem igényel gondozást, a tulipánok mindig kapnak valamennyit az amúgy is kiszórt gyeptrágyából. A legnehezebb az, hogy a virágzás után ne nyírjuk le a füvet. Mivel a hagymások leveleinek először le kell száradni, ez azt jelenti, hogy csak négy-hat héttel a tulipán virágzása után lehet füvet nyírni.

Nemrég díszhagymát is tettünk a rétre a tulipánok közé. Így a fűnyírás időpontja kissé még későbbre tolódik. A fű ekkor már elég magas, és először bozótvágóval kell dolgozni, csak utána jöhet a fűnyíró. A terület kezdetben kifakult, mint egy kaszált rét, de a fű gyorsan regenerálódik.

Alternatív megoldásként képezhetünk szigeteket a gyepben, ahová a virághagymákat ültetjük, esetleg ideiglenesen fűzfavesszőkkel el is keríthetjük ezt a részt. Körülötte a szokásos módon tudjuk a füvet nyírni. Ha pedig csak nagyon korán virágzó hagymákat teszünk a szigetre, akkor egy erős fűnyíróval virágzás után jól meg lehet birkózni a vad foltokkal, és gyorsan újra egységes, szép pázsitot kaphatunk.”

Susanne Paus biológus és kertfotós. Férjével (Peter Zweil) Bocholt külvárosában hozták létre a saját zöld paradicsomjukat. Amikor néhány éve a szomszéd egy földdarabot eladott, a házaspár kertje 1400 m2-re nőtt. Végre jutott hely egy tavaszi rétnek!

További tudnivalók a tulipánokról

Tulipán hősök cserépben

A cserepes tulipánoknak zömöknek és szép lombozatúaknak kell lenniük. A Greigii tulipánok, amelyek általában csak 20-30 cm magasak, ezért a balkonládákba az egyik legjobb választás, akárcsak a Kaufmanniana tulipánok, amelyek nagyon korán virágoznak.

Fontos: Mindig gondoskodjunk a jó vízelvezetésről.

Hosszúszárú virágok

A csodálatos papagáj tulipánok nehéz, rojtos fejükkel nem igazán állnak biztosan sem a virágágyásokban, sem a vázákban. Ennek ellenére varázslatos a látványuk! A kertben ennek a tulipán csoportnak feltétlenül szélvédett helyre van szüksége.

Réti csillagok

Három tulipánfajta, a Tulipa clusiana, a Tulipa sylvestris és a Tulipa tarda nagyon termékeny és ellenálló. Ezért ezeknek a vadon élő tulipánokon a termőrészt (a nemesített fajtákkal ellentétben) ne vágjuk le! Így jól meg tudnak telepedni a napos, meleg, jó vízelvezetésű helyeken, réteken és a sziklakertben is.

 

Ajánló