KezdőlapKávé-világEgy kávé, ami felveszi a harcot az öregedéssel

Egy kávé, ami felveszi a harcot az öregedéssel

A hagyományos kávénak számos jótékony hatása ismert a szervezetünkre, ugyanakkor a túlzott kávéfogyasztás káros is lehet. Aki nem szeretne lemondani a kávéról, ma már megtalálja azt a kávéalternatívát, ami kiküszöböli a negatív hatásokat, ráadásul egyszerre fiatalít, hidratál és felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel.

Antioxidánsokkal a szabad gyökök ellen

A szervezetünk egyik legnagyobb ellenségei a szabad gyökök, azok az oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Ezek a molekulák folyamatosan pusztítják a sejtfalat, így gyorsítva az öregedést. Ha túl sok szabad gyök jut be a szervezetünkbe, azt a szív, az agy, a bélrendszer és a máj bánhatja. Ráadásul a rák kialakulásában is nagy szerepet játszanak. Ezek a molekulák főleg a kipufogógázzal, a vegyileg szennyezett élelmiszerekkel, az erős napsugárzással és a képernyőkből érkező káros kék fénnyel jutnak be a szervezetbe, a működésüket pedig leginkább a rozsdásodáshoz vagy korhadáshoz lehetne hasonlítani, lényegében ilyenkor egy oxidáció zajlik a szervezetünkben.

Fotó: Pixabay

„Az anyagcsere folyamán létrejövő szabadgyököket a szervezetünk antigyökökkel, vagy más néven antioxidánsokkal tudja megfékezni, melyeket csakúgy, mint a szabad gyököket, külső forrásból is be tudunk juttatni a szervezetünkbe. Az antioxidánsok segítenek megelőzni az idő előtti öregedést, a korai ráncosodást, a pigmentfoltok kialakulását, vagyis elmondhatjuk, hogy igazi anti-aging hatású anyagok” – magyarázza Forró Dzsenifer dietetikus.

A legismertebb antioxidáns-források a bogyós gyümölcsök és a kávé. Mivel utóbbiból hajlamosak vagyunk többet fogyasztani, mint a ajánlott mennyiség, érdemes olyan kávéalternatívák után nyúlni, amelyek nincsen káros hatással a szervezetre. Ezek közé tartozik az a magyar vonatkozású szépségkávé, amelyet Bús Tímea anti-aging szakértő készített el. Egy olyan kávéról van szó, amely nem esik át pörkölésen, így háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint fekete társa. A különleges kávékeverék ezen kívül hialuronsavval és kollagénnel dúsított, melyek a bőrünk feszességéért és rugalmasságáért felelnek. „Mivel a hialuronsav képes a saját tömegének ezerszeresét víz formájában megkötni, a bőrünk hidratáltsága is megmarad, ráadásul a zöld kávé kivonatnak köszönhetően még zsírégető hatása is van” – árulja el Bús Tímea (Collagencoctail.hu).

TulupGarden Cafe / Maire Claire

Ajánló