KezdőlapAgrárvilágKiskertCsuporka: virágözönnel kápráztat el, ha ezekre figyelünk

Csuporka: virágözönnel kápráztat el, ha ezekre figyelünk

A csuporka (Gloxínia) szemet gyönyörködtető virágai lehetnek fehérek, kékek, lilák, pirosak, rózsaszínűek, bordóak. A tökéletes látványnak és a lenyűgöző színpompának, de ugyanakkor a gloxínia könnyű szaporításának köszönhetően nagyon sok otthont díszít.

Sinningia fajtái

Sinningia cardinalis

Egy 15-20 cm magas, zöld, bársonyos, határozott erezetű, ovális-hosszúkás levelű, rezeda formában létező virág. Trombita formájú virágainak felső részei egészen kinyílnak, egyedülálló felső szirmai színes pöttyösek vagy egyszínűek.

Sinningia speciosa (Gloxinia speciosa)

A legtöbb tenyésztett hibrid élő virág ebből a két fajtából származik és az általánositott Sinningia hybrida csoportba tartoznak. Ezek a hibridek egy új földalatti szárat hoznak létre, mely összelapított gumó jellegű, amit egy feketés kéreg véd. A nagy leveleknek határozott erezete és érdes széle van. Trombita alakú virágai színesek, egyszínűek vagy kétszínűek( csíkos vagy más színű).

Hogyan szaporítsuk a csuporkát?

A csuporka vegetatív módon, dugvány levéllel, gumó szétválasztásával vagy magvakkal szaporodik.

Azért, hogy dugvány levéllel szaporíthassuk, az érett, egészséges leveleket vágjuk le a szárral együtt. A levélnyél hossza 2-2,5 cm hosszú kell legyen, és tőzeg, homokos vagy tőzeg és perlit 1:1 arányú alaprétegbe helyezzük. Ilyen körülmények közt 25-30 nap alatt meggyökerezik. Miután gyökeret ereszt, a dugványokat átültethetjük egy 6-8 cm átmérőjű cserépbe.

Ha gumóról szaporítunk, akkor a rügyes gumókat kell szétválasztanunk. A gumó felső részét egy 7-9 cm átmérőjű cserépbe helyezzük. A magvak szaporítására március és augusztus közt kerüljön sor egy kevert leveles, homokos földben 1:1 arányban. A vetés után a ládákat üveggel vagy hőszigetelt fóliával fedjük le. Kicsirázik 14-18 nap alatt. Amikor a növények levelei már pompáznak, akkor kiültethetjük őket vegyes földbe : két negyed tőzeg, egy negyed földes levél, egy negyed pedig homok, melyet egy 7-8 cm átmérőjű cserépben helyeznek el. Ezt a keveréket a gyökeret vert, leveles dugvány és a gumó részeinek ültetéséhez is használhatjuk.

A csuporka gondozása

Átültetés: az eredeti földet felhasználva a növény folyamatos növekedését kísérve, véglegesen 13-15 cm átmérőjű vázába átültetjük őket úgy, ahogy a gyökeret vert dugványoknál is tettük.

Pihenés: Szeptemberben kezdődik és 70-80 napig tart egy olyan időszak, amikor a növényeket enyhén locsoljuk, félárnyékos, alacsony hőmérsékletű ( 10-12 °C) helyen tároljuk. Ezután a gumókat kivesszük a régi cserepekből és egy kevert, friss földbe s a régi vagy más cserepekbe helyezzük őket majd öntözés által megfelelő tenyésztést ígér.

Tápanyag: a növekedés idején, mielőtt a virágok megjelennének, tíz naponta vízzel hígított összetett 0,1- 0,3% töménységi trágyával tápláljuk.

A cserépben lévő talajt érdemes havonta egyszer porhanyítani egy pálcával. A levelekről el kell távolitani a port: havonta egyszer. Erre praktikus egy ecset.

Betegségek: a növény rothadása (Fussarium oxysporum)

Kártevők: A fehér üvegházi molytetű(Trialeurodes vaporariorum), és a takácsatka (Tetranychus urticae)

Fényigény: A közvetlen napsütést kizárólag hajnalban és reggel 9 óráig bírja. Délre és nyugatra néző, nyáron 10-17 óra között sötétíthető szobákat ígényel. Hőmérséklet érzékenynek tekinthető, normális környezetben 20-24 °C igényel majd 10-14 °C -t pihenés alatt.

Vízigény: Mérsékelt vízigényű, nem bírja a túlöntözést. Nyáron 2-3 naponta, télen 4-8 naponta locsolható, 13-14 cm átmérőjű cserépnél 0,3 l vízzel, majd a tányérba kifolyt fölösleges vizet ki kell önteni. Az öntözésnél arra kell figyelni, hogy a víz ne érje a leveleket és a bimbókat, mert ezek magukba szívják a vízcseppeket és ott ahol a víz megmarad elrothadnak és foltosak lesznek. A pihenő időszakban nem igényel öntözést.

edenkert.hu

Ajánló