KezdőlapGasztronómiaEzért fogyassz több szilvát!

Ezért fogyassz több szilvát!

Hazánkban minden adott ahhoz, hogy a szilva tökéletes termést hozzon. Már nagyanyáink is tudták, hogyha szilvafa van az udvaron, a kertben, akkor nagy baj nem lehet. Számos ételhez, italhoz felhasználták, de még az egészségügyi jótéteményei miatt is gyakran fogyasztották.

Ezt érdemes tudnod a szilváról!

Eredetileg Ázsiából, a Kaukázus környékéről származik. De már az ókorban is előszeretettel fogyasztották az akkori szilvafajtákat. Az egyiptomi fáraók sírjában is találtak aszalt szilva maradványokat. Még a római légiók hozták Európába, majd terjedt el nálunk is.

Az éghajlatunk megfelelő adottságokkal rendelkezik a szilva termesztésére. A rózsafélék családjába tartozó fa. Termése, a szilva lila, húsos, édes, csonthéjas gyümölcs. A szilva érése júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük. Több változata kapható. Mintegy kétezer alfaja ismert, a keresztezéseknek köszönhetően. Eltér a gyümölcse méretében, színében, formában, lédússágban, aromában, érési időben, de lelhetünk magvaváló fajtát is. Formáját tekintve tojásdad, gömbölyű, vagy hosszúkás alakú lehet. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, kisebb és nagy méretben egyaránt. Termesztése jelentős hazánkban. Főként lekvárt és pálinkát főznek belőle, de aszalva is rendkívül finom.

Ezért fogyaszd

Nagy százalékban vízből áll a gyümölcs. Kifejezetten zamatos, édes a húsos, lédús szilvának az íze. Diétázók is fogyaszthatják, mert kalóriaszegény. Ugyanakkor a héjában található cellulóznak, a rostban gazdag húsának köszönhetően rendkívül egészséges a fogyasztása.

Sokféle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz, melyek miatt jó vizelethajtó, elősegíti az anyagcserét, a salakanyag távozását, az emésztést és méregtelenít is. Székrekedés ellen is be szokták vetni, de jó étvágyfokozó, immunrendszeresítő, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Az idegrendszert is serkenti és a szabadgyökök, a rák ellen is felveszi a harcot.

A nem tartalmaz telített zsírokat, ám rendkívül jó C-vitaminforrás. K-vitamint is tartalmaz, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket, vasat, fluoridot, A-vitamint és a béta-karotint is.

Így fogyaszd!

Sokféleképpen használják fel a szilvafa termését

Fogyasztható nyersen, gyümölcssalátákban, főzve, gyümölcslevesbe téve. Jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Szilvával töltött hús például igen népszerű. De torták, sütemények, édes desszertek, mint a szilvás gombóc, ízesítője is lehet.

Lekvárt szintén készítenek belőle, de befőzésre, is alkalmas, egészben, chutney formában. Készül belőle hungarikumnak számító szilvapálinka. Kiváló szomjoltó, így szörpök, italok egyik fő alapanyaga is. Szilvalikőrként is különösen finom. És a szilvából készül az egyik legfinomabb aszalvány is.

 

 

 

 

Ajánló