KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy tartsd a kártevőket távol a veteményesedtől!

Így tartsd a kártevőket távol a veteményesedtől!

Ha egy ideje van veteményeskerted, vagy gyümölcsfáid, bizonyára szembesültél már időközben számos kártevővel, mely hátráltatja a növényeid növekedését, virágzását, a termény begyűjtését. Csigák, molyok, atkák, gombák, levéltetűk, poloskák, de zsizsik, hangya, bolha, egyes lepkefajták is károsíthatják a munkád. Érdemes megelőzni az elterjedésüket még időben, mielőtt helyetted szüretelnék le a zöldségeket, gyümölcsöket!

Persze bevetheted a permetszerek sokaságát is ellenük, de érdemes első körben természetes módszerekkel távol tartani a kártevőket a kertedtől! Már számos olyan megoldás létezik, mely rendkívül hatékony, és még csak a környezetet sem kell károsítani vele. Az egyik ilyen módszer az, melynél erős aromájú fűszer és gyógynövényeket, virágokat ültetsz közvetlenül a kerted mellé, a rovarok, kártevők ellen. Ezt nevezik növénytársításnak, amellyel, ha helyesen alkalmazzuk, a kártevőt taszító növények segítségével természetes módon elriaszthatjuk azokat.

Ha ezeket a növényeket ülteted a kertedbe a veteményes, gyümölcsfáid mellé, akkor jó eséllyel távol tudod tartani a kártevők legtöbbjét!

A különböző molyfélék kifejezetten elkerülik a levendulát. Ültess a kerted mellé egy nagy bokor levendulát. De nem csak a molyokat tudod távolt tartani a kertedtől, a levéltetűk sem kedvelik különösebben. Ellenben a jótékony méheket és a pillangókat bevonzza.

A borsmenta a földibolha ellen kiváló, de távolt tartja a legyek, hernyók, pókok, meztelencsigák, levéltetvek sokaságát is.

Zsályát és a kakukkfüvet a káposztalepkék kerülik el nagy ívben, de az igen kártékony meztelencsigák ellen is jó!

A sarkantyúkát sem szeretik a levéltetűk, de az uborkabogár sem. Bátran ültesd a kerted szélére!

Gilisztaűző varádicsot, azaz mezei mimózát teszel az ágyások mellé, a gyümölcsfák alá, sok kártevőt távol tarthatsz, például a hangyákat, de más rovarokat, a molyokat, cserebogarat, férgeket is. A rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot tartalmaz a növény.

Rozmaring erős aromája miatt a levéltetvek, a hangyák, a káposztalepkék, a molyok és a bolhabogarak, csigák ellen is bevethető!

Bazsalikom paradicsomra, brokkolira, de akár burgonyára is jó hatással van, elűzi a kártevőiket. De a szúnyogok ellen is jó! Utóbbi a muskátlit sem kedveli.

Oregánó vagy szurokfű a repülő rovarok, a liszteske ellen tökéletes.

Büdöske az uborkabogár retteget ellensége, de a talajban élő fonalféregé is.

Fokhagyma erőteljes aromát tartalmaz, melyet szintén kerül a legtöbb kártevő, mint például a levéltetvek, a hangyák, a hernyók, a meztelencsigák, a liszteskék vagy molytetvek is.

 

Ha ezeket a növényeket ülteted a kerted mellé közvetlen, sok fejtörést, bosszúságot megúszhatsz a kártevők miatt.

Ajánló