KezdőlapGasztronómiaÍgy készíts szilvalikőrt!

Így készíts szilvalikőrt!

A szilva finom, édes íze és jótékony hatásai mellett kiváló alapanyaga lehet frissítőknek, de alkoholos italoknak is. Az egyik ilyen finomság, ami belőle készíthető, az a szilvalikőr. Szilvalikőr korábban igen elterjedt kontyalávaló volt, még nagyanyáink idejében. Előszeretettel fogyasztották étkezések után, vagy hidegebb napokon, ünnepléskor. Ha kedvet kaptál te is az elkészítéséhez, akkor érdemes elolvasni a cikket, melyben segítséget nyújtunk a tökéletes szilvalikőr elkészítéséhez!

Így állj neki!

Túl sok hozzávaló nem szükséges hozzá és munka sem. Csak érett, sötétlila szilva, tömény szesz, víz, cukor, citrom, vanília rúd és némi türelem szükségeltetik az elkészítéséhez. Mert bizony nem lesz egyszerű kivárni, hogy elkészüljön a finomság.

A leszedett, megtisztított szilvát egy-két napig tovább érlelhetjük száraz helyen, hogy még több leve legyen és erősebb aromája. Ha kicsit erjed a feldolgozás előtt, akkor nem csak erősebb, zamatosabb, hanem színesebb, értékesebb is lesz a kinyert lé belőle így.

Fotó: PxHere

Maggal együtt zúzzuk, nyomjuk össze az érett, megtisztított gyümölcshúst. A gyümölcs mennyiségétől függően, minden egyes kiló szilvához 30 dkg cukrot, 3 dl tömény szeszt és 1.5 dl vizet számoljunk, és ezt főzzünk össze. Majd nagyjából hűtsük le, ne túl forrón öntsük rá a szilvára a levet. Három napig meleg, száraz, sötét helyen hagyjuk állni ezt az elegyet, majd szűrjük le. Ekkor távolítsuk el a magot, héjat, gyümölcshúst is, csak a folyékony lé maradjon. Végül ízesítsük. Egy egész citrom levét, a vanília rudat, és még egy adag, kilónként 1.5 dl tömény szeszt keverjünk hozzá a már elkészült léhez. Ezt újabb egy hónapig hagyjuk állni ismét. Ekkor már fogyasztható is. De minél tovább hagyjuk összeérni az ízeket, annál finomabb, sötétebb, aromásabb lesz az itóka. Desszertitalként, alkoholos krémek, torták alapanyagaként fogyasztva is kiváló.

Sokféle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz, még így, likőr formában is! Nem mellesleg rendkívül finom nedű!

TulipGarden Cafe

Ajánló