KezdőlapAgrárvilágKiskertKerti sarkantyúka, azaz sarkantyúvirág

Kerti sarkantyúka, azaz sarkantyúvirág

Nem is gondolná az ember, hogy ez a mutatós virág, mi mindenre jó az mellett, hogy a kertünk, balkonládánk dísze lehet! A sarkantyúkafélék családjába tartozik. Rendkívül mutatós, kellemes illatú virág

A kerti sarkantyúkát sárog sarkantyúnak, sarkantyúvirágnak, népiesen sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is nevezik.

Peru és Kolumbia térségében őshonos. Hozzánk a spanyoloktól került ide, hogy aztán a kertek kedvelt, sokoldalú növénye legyen. Nagy, élénk színű virágai és dekoratív lombja miatt lett közkedvelt. Majd idő közben elfeledték, átvették a helyét más virágos növények a kertben, balkonládákban.

Kerti sarkantyúka kinézete

Egynyári, kúszószárú növény. Jellemzően 30 cm magasra nő. De akad 15–20 cm magas törpe növésű és 2 méter hosszú, csüngő fajtája is. Virágai fajtól függően lehetnek aprók, de nagyok is. Halvány vagy kékeszöld, pajzs alakú levele van, melynek felszíne enyhén viaszos. Virága tölcsér alakú, sarkantyúszerű, krepp papírhoz hasonlítható. Hagyományosan sárga vagy narancsszínű, de akad vörös, halványabb rózsaszín tónusú vagy akár kétszínű is. Édeskés, aromás illata van.

Így ültesd!

Magját április közepén kell elvetni szabadföldbe, hogy aztán májustól októberig folyamatosan nyílik. Gondozást alig igényel, magról hamar elszaporodik, így bátran ajánlható kezdő kertészkedőknek is.

Szegélynövényként, virágoskertbe, de balkonládába, ablakba ültetve is gyönyörű. Kedveli az árnyékosabb, félárnyékos, párás, védett helyeket. Nagy a vízigénye, rendszeres öntözést kíván.

Felhasználása a kerti sarkantyúkának

A növény minden föld feletti része nyersen fogyasztható, a levele és a virága is. A levelének az íze leginkább a retekhez hasonlítható. A virágszirmoknak pedig enyhe, csípős kerti zsázsához hasonlatos íze van. Számos pozitív élettani hatása van a fogyasztásának.

Antibiotikus és összehúzó hatású, ezért fertőtlenítőként és antibiotikumként is használják. Káliumot és illóolajat tartalmaz és luthént, ami a szemre van jótékony hatással.

Készítenek belőle mustárolajat, illóolajakat. Krémekbe is teszik, testápolóba, arckrémbe, és hajápolásra használják. Teákba és borogatásokba is előszeretettel teszik. Kivonatát erős afrodiziákumnak tartják.

Főzetével köhögés, meghűlés, húgyúti betegségek is gyógyíthatóak, de vérképző hatása is ismeretes.

Ez mellett nem csak csodás kúszó növény, hanem nagyon szeretik a bogarak, így veteményes szélére, gyümölcsfák alá is szokták vetni, hogy ezt egyék le. Például távol tartja a vértetveket. A burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Elűzi a növényeket a levéltetvektől, a káposztafélékről a káposztalepkét és a vértetveket is. Hernyók, csigafélék, hangyák és még a pockok elűzésében is hatékony segítség!

Így fogyaszd!

Leveleit főként salátákba használják vagy húst, sajtot, túrót csomagolnak bele. A virágát sajtokkal, salátákkal eszik vagy süteményeket, tortákat díszítenek vele. A bimbóinak íze ecetes-sós lében vagy olívaolajban tartósítva, a kapribogyóéhoz hasonlít.

Csak nyersen fogyasztható, mert sütve-főzve vagy szárítva aromája, íze, állaga elvész.

 

 

Ajánló