KezdőlapKreatív ötletekBalkonnövények: ötletek erkélyládákhoz, cserepekhez és kaspókhoz

Balkonnövények: ötletek erkélyládákhoz, cserepekhez és kaspókhoz

A balkonnövények különösen a városlakók számára kínálnak lehetőséget a kertészkedésre, még a legkisebb helyeken is. A nyári virágok, a fűszernövények és társaik ráadásul kellemes közérzetet biztosítanak a kinti üldögéléshez. Az emberek szívesen töltik itt az estéiket vagy a szabadságukat. De melyik növények illenek vajon a legjobban ide? Ez függ az erkély elhelyezkedésétől, a személyes ízléstől és attól, hogy mennyi időt szeretnénk a növényekre áldozni.
Erkély ötleteinkkel segítünk megtalálni a megfelelő növényeket, hogy kialakíthassa zöld városi oázisát.

Erkélyötletek napos helyre: melyik virágok és növények megfelelőek?

A folyamatos napsütést kapó erkély rendkívüli igényeket támaszt a balkonnövényekkel szemben, mivel ez a hely nagyon meleg és száraz lesz. A tipikus balkonvirágok között sok olyan van, amely megfelelő vízellátással dacolni képes a tűző déli nappal.

A petúniák szeretik a napos helyeket – a déli fekvésű erkélyeket pedig buja és színes virágokkal díszítik. Fotó: Pixabay

A petúniák (Petunia) és közeli rokonaik, a dúsvirágú petúniák (Calibrachoa/Million Bells), más néven apró virágú petúniák tökéletesek a nagyon napsütéses helyekre, és itt különösen bőségesen virágoznak. A déli fekvésű erkélyre ideálisak a klasszikus balkonvirágnak számító muskátlik (Pelargonium), mert minél világosabb helyen vannak, annál több virágot hoznak. A kevés ápolást igénylő cseppecskevirág (Osteospermum), a heverő tömpevirág (Sanvitalia procumbens), a legyezővirágok (Scaevola aemula) és a verbéna (Verbena) is ideálisak a napfényes erkélyre.

Ötletek árnyékos erkélyhez

Teljesen árnyékolt helyek: melyik növények virágoznak mégis?
Az árnyékos erkélyekről azt tartják, hogy kevésbé színesek és változatosak, mint napos társaik. De az árnyékot tűrő balkonnövények választéka nagyobb a vártnál. Teljesen árnyékolt és részben árnyékolt erkélyeket különböztetünk meg. Az előbbiek északi fekvésű, vagy más épületekhez közel fekvő erkélyek, melyeket egyetlen óra napsütés sem ér.

A következő virágzó növények alkalmasak ide:

  • Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana)
  • Új-Guineai nebáncsvirág (Impatiens-Neu-Guinea-Hybriden)
  • Begónia (Begonia-Hybriden)

Ezekhez kombinálhatók díszes lombozatú növények:

  • Borostyán (Hedera)
  • Árnyékliliom (Hosta)
  • Foltos árvacsalán (Lamium maculatum), pl. a ‘White Nancy’ fajta (fehér foltos árvacsalán) és a
  • kerek repkény (Glechoma hederacea), pl. a ‘Variegata’ fajta

Félárnyékos erkélyek: milyen növényekhez érdemes nyúlni?

A félárnyékos erkélyeken legalább napi három-négy órán keresztül élvezhetjük a napsütést, a nap többi részében árnyék van. Ilyen körülmények az épületek keleti oldalán vagy olyan erkélyeken találhatók, amelyek előtt nagy fák vannak.

Virágládaötletek félárnyékos erkélyre:

  • Fukszia (Fuchsia-Hybriden)
  • Bakopa/hópehelyvirág (Sutera cordata)
  • Petúnia (Calibrachoa-Hybriden)
  • Tarka virágcsalán (Solenostemon-scutellarioides-Hybriden)
A tarka virágcsalán jól illeszkedik a félárnyékos erkélyekhez. Fotó: Wikimedia Commons
  • A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) és a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) is alkalmas nagyobb ládákhoz.

Gondozási tippek

Öntözés: A balkonnövényeket lehetőleg reggel öntözzük. Ha este öntözünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a levelek és a virágok lehetőleg maradjanak szárazak. A forró nyári napokon a napos erkélyen reggel és este öntözzük, mert száraz melegben a növények sok vizet elpárologtatnak, és a nyári szél is kiszárítja a talajt.

Trágyázás: A balkonnövényeket az ültetés után négy-hat héttel kell először trágyázni. A virágos növények számára készült folyékony műtrágya megfelelő. Ezt 14 naponta az öntözővízhez keverve juttassuk a talajba. Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a dolgot, akkor használjunk hosszú hatású műtrágyákat. Ezek körülbelül 8-12 hét alatt adják le a növényeknek a tápanyagokat. Egy adag általában az egész szezonra elég.

Metszés és tisztítás: Ahhoz, hogy a balkonvirágok folyamatosan új bimbókat hozzanak, sok növény esetében be kell segíteni, azaz rendszeresen le kell csipkedni vagy le kell vágni az elhervadt virágokat. Ez vonatkozik pl. a petúniára, a gumós begóniára, a muskátlira és a cserjés százszorszépre.

Néhány balkonnövény nyár közepétől kevesebb virágot hoz. Ezek közé tartoznak pl. a lobélia fajok, a balkon aranya/husánglevelű farkasfog (Bidens), a mézvirág (Lobularia) és a verbéna (Verbena). Ha virágzás után teljesen visszavágjuk őket, a növények rövid idő múlva új virágokat hoznak. Ezenkívül az elszáradt növényi részeket rendszeresen el kell távolítani.

Erkélyötletek évelő növényekkel: hogyan teremtsünk hosszan tartó örömet?

Ha nem szeretnénk évről évre újra beültetni az erkélyt, akkor az évelő, télálló, fűszernövények és fűfélék között nagy választékban találhatunk az erkély tartós beültetésére alkalmas növényeket. A szegfű (Dianthus) és az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) például ideális balkonnövény napos helyekre, és kisebb erkélyládákba vagy cserepekbe is ültethető.

A napsütötte erkélyeken tartós telepítéshez tökéletes választás a levendula (Lavendula angustifolia), az apró díszfüvek, pl. a törpe csenkesz (Festuca Cinerea hibrid) és a sás (Carex albula), vagy olyan klasszikus növények, mint a kakukkfű (Thymus vulgaris). A kissé nagyobb évelő növények, mint a menyecskeszem (Coreopsis), a cickafark (Achillea) és a kúpvirág (Rudbeckia) szintén jól illenek a napos erkélyre. Mint fentebb már említettük, kombinálhatók évelő díszfüvekkel, mint pl. a tollborzfű (Pennisetum), a sás (Carex) és a csenkesz (Festuca).

Árnyékos erkélyekhez is találhatók évelő cserjék, fűszernövények és fűfélék. Az árnyékliliom (Hosta), a borostyán (Hedera helix) és a tollbuga (Astilbe) élénkíti az árnyékos helyeket. Hasonlóképpen a hazai fűszernövények, például a petrezselyem és a metélőhagyma sem igényelnek sok fényt, és különösen jól fejlődnek félárnyékban. Számos díszfű is jól fejlődik itt, köztük az ujjas sás (Carex digitata hibrid) és az egyvirágú gyöngyperje (Melica uniflora ‘Variegata’).

A metélőhagyma és a petrezselyem a hosszú életű fűszernövények közé tartozik. félárnyékos erkélyeken is jól érzik magukat. Fotó: Pixabay

Ültetési és gondozási tanácsok balkonnövényekhez

  • Először jól öntözzük meg a növényt. Ehhez merítsük a növény földlabdáját vízbe, amíg nem emelkedik fel több buborék. Ezt egy vízzel teli vödörben tehetjük meg a legkönnyebben.
  • Ezután tegyünk egy cserépdarabot az edény kifolyónyílására, majd töltsük meg egy tenyérnyi agyaggolyókból vagy kisebb kavicsokból álló, vízelvezető réteggel. Ezután körülbelül a kétharmadáig töltsük fel a ládát virágfölddel.
  • Lazítsuk meg az ujjainkkal a növény gyökérlabdáját, tegyük bele a növényt a földbe, körülötte jól töltsük fel virágfölddel és nyomkodjuk le. Öntözzük meg a végén.

Egynyári balkonnövények: sztárok egy szezonra?

A legtöbb klasszikus balkonnövényt egynyári növényként tartják, bár valójában évelő növények. Ezek közé tartozik pl. a muskátli (Pelargonium), a petúnia (Petunia), a cseppecskevirág (Osteospermum) és a törpe nebáncsvirág (Impatiens-Walleriana hibridek). Azonban melegebb vidékekről származnak, és nem élik túl a telet a segítségünk nélkül.

A cseppecskevirág valójában az évelő növények közé tartozik. Klasszikus balkonnövényként azonban egynyári növényként díszlik. Fotó: Pixabay

Mivel ezeket a növényeket általában nem érdemes, vagy sokszor nem is lehet szükségleteik szerint átteleltetni, ezért a szezon végén általában kidobják őket, aminek előnye is van: Minden évben új kombinációkat és fajtákat próbálhatunk ki.

Igazi egynyári növények viszont a körömvirág (Calendula officinialis), a kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) és a rézvirág (Zinnia elegans). Ősszel a virágzás és a magképzés után elpusztulnak, és tavasszal újra kell őket vetni. Ahelyett, hogy mindig új vetőmagot vásárolnánk, ősszel saját magunk is szedhetünk magot, amit felhasználhatunk a következő évi vetésre.

TulipGarden Cafe / GartenFlora

Ajánló