KezdőlapAgrárvilágKiskertAzonnal cselekedj, ha ezt látod a paradicsom alján

Azonnal cselekedj, ha ezt látod a paradicsom alján

Hamarosan érik a paradicsom, egyre nagyobbak a zöld bogyók. Érdemes azonban néha megnézni az aljukat, mert ha sötét foltot látsz rajtuk, az vészjelzés…

A tomboló hőség megviseli a növényeket, és ez nem csupán abban mutatkozik meg, hogy kókadtabbak a levelek. A paradicsom levelei például a forróságban összepöndörödnek, de ez teljesen normális jelenség, hiszen a növény igyekszik minél kevesebbet párologtatni. A hőségnek azonban van egy olyan káros hatása is, ami miatt az egész paradicsomtermés tönkremehet: ilyenkor a növények nem tudják felvenni a talajból a kalciumot, és az érett, de akár az éretlen bogyók alján fekete körök jelennek meg, melyek először aprók, majd végül az egész bogyó elrohad.

A körkörös csúcsrothadás akkor alakul ki, ha túl nagy a hőség, alacsony a gyökérnyomás, és túl sokat párologtat a paradicsom. Előfordulhat akkor is, ha a talajban kevés a kalcium, vagy a talaj pH értéke túl alacsony ahhoz, hogy a gyökerek fel tudják venni ezt a nyomelemet. Akármi is az ok, a kalciumot minél előbb pótolni kell, a csúcsrothadás jeleit mutató bogyókat pedig sajnos ki kell dobni – de a termés többi részét még meg tudod menteni.

A hőségben nem képes felvenni a talajból a kalciumot a növény. Fotó: pixabay.com

Ha a talajban van a probléma, akkor kalciumos tápoldattal vagy porral tudod pótolni úgy, hogy a növény tövére öntözöd vagy szórod, és alaposan belocsolod a talajba. Gazdaboltokban be tudsz szerezni kalciumpótláshoz szereket. Azonban a nagy hőségben általában nem a talajjal van a probléma, így hiába is tennél a tövekhez kalciumot, a növény nem tudná felvenni. Ilyenkor kell elővenni a permetezőt.

A permetező segítségével ugyanis lombtrágyaként tudod a paradicsomoknak kijuttatni a számukra szükséges kalciummennyiséget. Míg a gyökerekből nem, a levelekből fel tudja venni a növény, a kalcium a kezelés után pár órával fel is szívódik, és a további rothadást meg tudod előzni. Nem érdemes megvárni, hogy megjelenjen a csúcsrothadás, a megelőzés sokkal biztosabb: vagyis az, ha már akkor elkezded rendszeresen kalciumos lombtrágyával permetezni a paradicsomaidat, amikor megjelentek az első bogyók. Így biztosan szép, egészséges termésed lesz.

TulipGarden Cafe / Ripost

Ajánló