KezdőlapÉrdekességekMindenki eszik rovarokat – csak nem mindenki tudja!

Mindenki eszik rovarokat – csak nem mindenki tudja!

Akadnak ételek és „dolgok”, nem is egy, amelyeket normális körülmények között nem eszünk meg. Akadnak, amelyek fogyasztása már orvosi esetnek számít. Akadnak, amelyektől viszolygunk, miközben mások élvezettel fogyasztják. Akadnak, amelyekkel naponta kapcsolatba kerülünk, miközben ritkán jut eszünkbe azt gondolni, hogy akár ártalmas is lehet. Akad számos étel, amelyről nem is gondoltuk volna, hogy megettük, vagy megesszük. Az élelmiszerekben mindenütt jelenlévő, nagy mennyiségű rovarmaradványig terjed a sor.

Fotó: pixabay.com

Élelmiszereinkben csekély részben előfordulhatnak és elő is fordulnak rovarok, rovar maradványok. Olyannyira kivédhetetlen mindez, hogy a szabványokba is belekerültek. A kifejlett rovarok és különféle fejlődési alakjaik nagy részét észre sem vesszük, de belefőzzük a kávénkba, a sörfőzők belefőzik a sörünkbe, a pékek a kenyérbe sütik, s a sort hosszan lehetne folytatni.

Miben, mennyi?

  • A legnagyobb mennyiségű rovarmaradvány főzetét, becslések szerint, a kávéval isszuk meg (130.000 rovarmaradvány/év).
  • A második helyen a búzaliszt áll (90.000 rovarmaradvány/év).
  • A harmadik helyezettek a különféle tészták, immár csekélynek mondható, 7000 rovarmaradvány/év teljesítménnyel.
  • A zöldségek (brokkoli, káposztafélék, stb.) egész rovarjai, atkái, stb. ugyancsak előkelő helyen szerepelnek. A spenót esetében például, 100 grammonként 50 levéltetű, tripsz és/vagy atka a megengedett mennyiség az USA-ban.
Fotó: pixabay.com
  • Az FDA előírásai szerint, a sörfőzés során a sörhöz adott komló minden 10 grammja max. 2500 darab (igen, jól olvasod: kettőezer-ötszáz darab) levéltetűt tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy a komló súlyának akár az 5%-a is megengedetten lehet levéltetű.
  • A csokoládé esetében sem jobb a helyzet. Becslések szerint 1 kg csokoládé akár 10 dkg rovarmaradványt is tartalmazhat a kakaótartalomtól függően, ami egészen megdöbbentő arány (10%).
  • A kenyérnél 100 kg kenyér elfogyasztásával akár 1,5 kilogrammnyi rovarmaradványt is megehetünk (1,5%).

TulipGarden Cafe / Food&Wine

Ajánló