KezdőlapAgrárvilágKiskertHa kútról szeretnél öntözni, erről mindenképpen tudnod kell

Ha kútról szeretnél öntözni, erről mindenképpen tudnod kell

A mostani aszály sokakat rávilágított arra, hogy a drága csatornás ivóvíz helyett érdemesebb lenne kútról öntözni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

A kutakat többféleképpen lehet csoportosítani. Az egyik ilyen szempont a mélység, ez alapján megkülönböztetünk

  • mély fúrású kutakat (500 m-nél mélyebbek),

    • közepes mélységű kutakat (200-500 m),

    • kis mélységű kutakat (30-200 m),

    • és sekély mélységű kutakat (30 m-nél kisebb mélységűek).

    Ha csak a ház körüli kertet szeretnénk öntözni, akkor ahhoz elég egy sekély vagy kis mélységű kút.

    Ásott vagy fúrt kút?

    A kialakításuk szerint a kút lehet többek között:

    • ásott
    • fúrt

    Az ásott kút klasszikus példája nagyszüleink kerekes kútja, amelyből vödörrel húzták fel a vizet. Ennek az elkészítése elég hosszú lehet, mert a falát téglával vagy betongyűrűkkel rakják ki. A mélysége pedig valamivel a talajvíz alatt van. A vízszintjük ingadozik, mert nagyban befolyásolja a hozamot a csapadék. Egy aszályos nyáron ezek a kutak könnyedén kiszáradhatnak. Mivel ezek a kutak a felső talajvizet gyűjtik össze, ezért szennyezettek lehetnek, ezért a vizüket emberi fogyasztásra nem tanácsos használni.

    A fúrt kutat egy speciális berendezés segítségével alakítják ki és bélelik ki. A mélysége lehet pár méter vagy akár 100 méter is, attól függően mire lesz használva. A fúrt kút összegyűjtheti a talajvizet, vagy mélyebb, akár az ivóvíz tisztaságú rétegvizet is. Folyamatosan lehet használni. A vizet pedig kizárólag szivattyúval lehet a felszínre juttatni.

    Kútfúrás engedélyeztetése, költségei 2022

    Először egy szakértővel meg kell terveztetni a kutat. Ha a kút nem mélyebb 30 méternél, és a kútból felhasznált víz nem éri el az évi 500 m3-t, és magánszemélyként csak a háztartásunkban használnánk fel a vizet, akkor az engedélyt az önkormányzat adja ki. Ennek költsége több száz ezer forint. Erre jön rá a kútfúrás költsége.

    edenkert.hu

Ajánló