KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lesz szép a fű: a nyári gyepgondozásról

Így lesz szép a fű: a nyári gyepgondozásról

A fű nyáron különösen sok odafigyelést igényel a kertész szerint.

A szomszéd fűje mindig zöldebb – szól a mondás, ám megesik, hogy az átvitt értelemben értendő mondat szó szerint véve is igaz.

Az ember nyáron különösen szeretné, hogy a kertjében harsogóan zöld, tömött, bársonyos és pompás fű nőjön, ám ez az évszak időjárási körülményei miatt könnyen meghiúsulhat. Ilyenkor a gyep különös figyelmet, extra odafigyelést igényel: a kertész, Megyeri Szabolcs elmondta, hogyan kell nyáron gondozni a füvet.

A fű gondozása nyáron

A kertész szerint a gyep számára a nyári kánikula nagy kihívást jelent, hiszen a szép, zöld, ép fűfelület egyik legfontosabb záloga az elegendő víz, ám nemcsak a víz mennyisége a fontos, hanem megfelelő hasznosulás is, ennek pedig a jókor időzített, elegendő mennyiségű öntözés a záloga.

– A reggeli öntözés a legmegfelelőbb, hiszen így az ember, úgymond, beelőzi a nagy forróságot, a víznek van ideje a talajba szivárogni, mielőtt elpárologna, tehát a gyökerek megfelelő mennyiséget vehetnek fel belőle. Az esti öntözés sem rossz, ám az éjjeli lehűlések miatt olykor pangóvizes részek alakulhatnak ki, ezek pedig például gombás betegségeknek nyithatnak utat.

A napközbeni öntözés a hiedelmekkel ellentétben nem azért nem jó ötlet, mert a vízcseppek nagyítóként működve „kiégetik” a füvet (ezt az elméletet tudományos kísérletek cáfolták), hanem egyszerűen azért, mert a víz a hőségben hamarabb párolog el, mint ahogy a gyökereket elérné. A napközbeni öntözésnek akkor lehet értelme, ha a mennyiséget radikálisan növeljük, ez azonban színtiszta pazarlás, főleg a mostani gyakran vízhiányos időkben – magyarázza a kertész.

A megfelelő vízmennyiségre is kitért, hiszen a túllocsolás és az alulöntözés egyaránt gond lehet nyáron.

– A mennyiséggel kapcsolatban is gyakran merülnek fel kérdések. Egzakt válasz itt sincs, a nyári időszakban négyzetméterenként (a hőmérséklettől és a fűmag típusától függően) 10-20 liter víz is szükséges lehet. Aki nem tudja megítélni a kellő mennyiséget, vásároljon egy filléres eszközt a gazdaboltban, egy úgynevezett esőmérőt, mellyel, azt a fűfelületre leszúrva, öntözés után szemrevételezhető a kijuttatott mennyiség.

A nyári gondozásban kulcskérdés a nyírás. Bár sokan szeretik, mint hétvégi relaxációs programot, mások pedig attól tartanak, hogy a hosszabbodó szálak elrontják a fű szépségét, nem szabad túl gyakran végezni. A lényeg az arany középút meglelése, hogy a fűnek is jó legyen, de a gyep se veszítsen esztétikumából.

– A nyírással kapcsolatban alapszabály, hogy az ember mindig csak a szálak felső egyharmadát vágja le, a szálak magassága pedig a vágás után nagyjából 4 centiméter legyen. Így például ritkábban látogatott nyaralóban a magasra, 8-10 centire cseperedett szálakat nem egy menetben, hanem néhány napos különbséggel, két ütemben kell levágni.

A vágást érdemes az esti órákra időzíteni, ez a gyepnek is hasznos, és nekünk is könnyebb lesz a perzselő meleg elvonulta után dolgozni. A gyakoriságra nem lehet konkrét időszakot mondani, hiszen a különféle fűmagkeverékből származó pázsitok növekedési üteme eltérő lehet (ráadásul a növekedési ütemet más is befolyásolja, az öntözés mértéke és gyakorisága, a tápanyag-ellátottság vagy éppen a hőmérséklet), így azt tartsuk szem előtt, hogy meglegyen a négy centi magasság, és ne legyen több nyírás előtt 6-7 centinél.

Gyakori hibák a fűnyírásban és az öntözésben is előfordulnak. Arra kértük a kertészt, ezeket is fejtse ki, hogy aki érintett, az magára ismerhessen, és változtasson a szokásán, mellyel tönkre is teheti az udvarán a füvet.

– Gyakori hiba a „katonás vágás”. Tartja magát a tévhit, hogy a nyári melegben a pázsitot jó rövidre kell nyírni, hogy így aztán kevesebb vízzel is beérje. Az elképzelés logikája rossz, hiszen a nagyon rövid szálak nem árnyékolják a töveket és a talajt, így a föld hamarabb melegszik át, és éppen hogy több vizet veszt a közeg a párolgással, hamarabb szárad ki a talaj és így a fű is.

A rossz állapotú fűnyíró is kockázatos, a csorba, életlen pengék nem szabályosan vágnak, hanem tépik, „rágják” a szálakat, ezek a sérülések pedig akár nagyobb arányú sárguláshoz, barnuláshoz vezetnek. A fűnyíró pengéinek nem kell borotva módjára élesnek lenniük, de fontos a csorbamentes, egyenes, jó állapotú kés. A szegélynyíráskor is ügyeljünk az egyenletes, pontos vágásra, a kritikus helyeken használjunk inkább éles kézi szegélynyíró ollót.

Gyakran hallani, hogy a levágott nyesedéket hagyjuk csak a pázsiton, hiszen az tápanyagként jó szolgálatot tesz. Ez azonban csak a mulcsozó vágásra igaz, vagyis amikor a szálaknak csak a pár milliméteres felső részét vágjuk le (így működnek a robotfűnyírók). A hosszabb szálú nyesedék a gyepen hagyva akadályozhatja az öntözővíz talajba jutását, filcesedéshez vezethet, és többféle növénybetegségnek ágyazhat meg. Amennyiben a fűnyíró nem gyűjtőtartályos (vagy nem rendelkezik mulcsozó-aprító funkcióval), akkor a nyesedéket gereblyézzük össze.

A filcesedés ellen a gyepszellőztetés a jó módszer, ez azonban nagy sokkot okoz a fűszálaknak, így ezt a műveletet kora ősznél előbb ne végezzük el.

Szintén rossz beidegződés az előre öntözés, sokan nyaralás előtt a szokásos mennyiség többszörösét locsolják szét azt gondolva, hogy így a gyep önellátó módon napokig, akár egy hétig is el lesz látva. Az ilyen túl bőséges öntözés azonban nem hatékony, a fű felveszi a vízből, amennyit fizikailag tud, a többi pedig a párolgási veszteségé lesz, vagy elszivárog a talajban.

Hosszabb távollét alatt vagy használjunk programozható, időzíthető öntözőt (nem kell feltétlen drága, talajba süllyesztett rendszerre gondolni, sokkal olcsóbban is kivitelezhető a dolog egy időzíthető, akár wifivel a távolból irányítható vezérlőegységgel, és egy slagra csatlakoztatott szórófejjel), vagy kérjünk meg egy ismerőst, szomszédot, hogy a szokásos menetrend szerint végezze el az öntözést.

Sokan használnak tömlőre csatlakoztatott öntözőfejet, ami egy remek eszköz, ám nagyobb kertek esetében úgy kell egyik pontról a másikra áthelyezni, hogy az öntözött részek között ne alakuljanak ki hiátusok. Érdemes kitapasztalni azokat a pozíciókat, ahol az esőztető fej mindenhova eljuttatja vizet – figyelmeztet Megyeri Szabolcs.

femina.hu

Ajánló