KezdőlapAgrárvilágKiskertReggel vagy este öntözzünk?

Reggel vagy este öntözzünk?

A legsúlyosabb öntözési hibák a kertben

A kert öntözésekor elkövetett hibák sok kárt okozhatnak. Tehát mikor és milyen gyakran kell öntözni? Hogyan ismerhetjük fel növényeink igényeit?

A növények akkor tudják a legjobban hasznosítani az öntözővizet, ha kora reggel, vagy szükség esetén, késő este öntözünk. A Német Kertészek Szövetsége szerint a növények öntözésére azonban nyáron a legjobb időpont a hajnali három és négy óra közötti időszak. Ebben a napszakban a leghűvösebb a talaj. A víz így nem párolog el olyan gyorsan. Beszivároghat a talajba és eljuthat a gyökerekhez.

A növényeket a legjobb reggel öntözni

Mivel önszántából szinte senki sem kel fel ilyen korán, érdemes időkapcsolóval ellátott automata öntözőrendszert használni. Aki nem szeretné ezeket a költségeket vállalni, annak mégis érdemes meleg napokon kicsit korábban felkelni, hogy reggel még gyorsan meg tudjon öntözni.

Akinek a három óra túl korai, az próbálja meg legkésőbb hat óráig befejezni a növények öntözését. A kertészek szerint ez még mindig jobb, mint este 8 órakor öntözni. Este a nedvesség a felmelegedett talajról elpárolog, és nem tud felszívódni.

Ugyanez vonatkozik a déli órákra is: nyáron a déli napon történő öntözés teljes vízpazarlás. Ekkor a talaj és a levegő túl meleg, a nedvesség elpárolog, ahelyett, hogy elérné a gyökereket.

Van még egy ok, ami a kert reggeli öntözése mellett szól: az esti öntözés vonzza a csigákat. Mivel a növények levelei éjszaka nehezen száradnak, fennáll a gombás betegségek veszélye is.

Ne használjon esőztető berendezést az öntözéshez

Fás szárú növények, cserjék, sövények és zöldségnövények öntözésére jobb, ha nem használunk esőztető berendezést. Ez csak nagyobb szabad területekhez ideális. Ellenkező esetben túl sok víz kerül a levelekre az öntözőrendszerből, ami felhasználatlanul elpárolog, vagy akár gombás betegségeket is előidézhet, ha a száradás nem elég gyors.

Az öntözőkanna és a kerti tömlő segítségével könnyebben juttathatunk vizet a növények ágai és levelei alá. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű rózsát vagy adaptert használjunk. Nem szabad túl erősnek lennie. Aki az automatikus öntözőrendszert részesíti előnyben, telepítsen csepegtető vezetékrendszert.

Nagy cserepek esetén használhatunk a cseréphez egy betöltő csövet is. Nagyobb cserepekhez ezeket magunk is kialakíthatjuk. Helyezzünk ehhez egy kisebb méretű virágcserepet a földbe úgy, hogy a nyílása ferdén álljon, ezután kényelmesen beleönthetjük a vizet.

További ötlet a Bajor Kertészeti Akadémiától: Ahhoz, hogy a vizet el tudjuk juttatni a talaj mélyebb rétegeibe, így a gyökerekhez is, öntözés után kapáljuk meg az ágyás talaját. Ez megszünteti az üregeket, és a talaj mélyebb rétegeibe vezeti a vizet.

Melyik növénynek mennyi vízre van szüksége?

A fajtától és a termőhelytől függően nagy különbségek vannak a növények vízigényében. Általában a napos helyeken élő növényeknek több vízre van szükségük, mint az árnyékban található növényeknek. Különösen sok vizet igénylő fajok például az angyaltrombita és a fukszia. Ezenkívül a frissen kiültetett palántáknak vagy virágoknak az első hetekben minden nap vízre van szükségük. Csak így biztosítható, hogy sok gyökeret képezzenek.

Az öntözés mennyiségére vonatkozó alapszabály: minél nagyobbak a levelek, annál nagyobb a vízigény. A mediterrán növények viszont megszokták, hogy kevés nedvességgel boldoguljanak. Néhány száraz napot is túlélnek. A mediterrán fűszernövényeket, például a kakukkfüvet és a rozmaringot sem szükséges túl gyakran öntözni. A legjobb megvárni, amíg a talaj kiszárad, majd ezután érdemes bőségesen öntözni.

A pázsit öntözése forró nyári napokon

Ha hőhullám közeleg, akkor ne nyírjuk túl rövidre a füvet, és ne használjuk a fűgyűjtő kosarat. A nyesedék a gyepen marad, és talajtakaróként szolgál, amely megtartja a nedvességet és védi a gyepet a kiszáradástól.

Tipp a megfelelő mennyiség meghatározásához: „Tegyünk egy üres befőttes üveget a pázsitra” – tanácsolja Isabelle van Groeningen, a Berlin-Dahlem Királyi Kertakadémiától. – Ezután indítsuk be az öntözőberendezést. Ha a pohárban összegyűlt víz körülbelül 1,5 centiméter magas, akkor eleget öntöztük a füvet.

Még zivatar után is érdemes újra öntözni. Mert a zápor sokszor csak a föld felszínét nedvesíti. Ezenkívül a növények jobban felszívják a vizet magas páratartalom mellett, például zivatarok után.

A cserepes növények különleges figyelmet igényelnek

A cserepes növények gyakrabban igényelnek egy kiadós zuhanyt, mint az ágyások vagy a bokrok, mert kevesebb talaj veszi körül őket, ami megtartja a vizet. Ezért, ha meleg van, elengedhetetlen a mindennapos öntözés. Bár a műanyag cserepek nem olyan vonzóak, mint a terrakotta edények, nem melegszenek fel olyan gyorsan, és kevésbé tartják meg a hőt.

Akinek kevés az ideje, vásárolhat olyan cserepeket vagy virágládákat is, amelyek beépített öntözőrendszerrel rendelkeznek. Az öntözésnél a szintjelző is nagy segítség lehet, ha nem biztos abban, hogy a növénynek elegendő víz áll-e rendelkezésére, vagy szüksége van még egy kortyra. Minden cseréptípusnál fontos, hogy legyenek rajta lyukak, amelyeken keresztül a felesleges víz el tud távozni.

Mivel a gyakori öntözés kimossa a tápanyagokat a talajból, a hobbikertészeknek rendszeresen trágyázniuk kell a cserepes növényeket – magyarázza a Faiskolák Egyesületének képviselője. A sárga levelek tápanyaghiányra utalhatnak.

Először érdemes megnedvesíteni a cserépben lévő száraz talajt, majd néhány perc elteltével érdemes rendesen megöntözni a növényt, mert ha a föld nem teljesen száraz, a víz jobban be tud hatolni – ajánlja a Kiskereskedelmi Kertészek Szövetsége.

Ne adjunk túl sok vizet a növényeknek

Aki a gyakori öntözéssel túlságosan elkényezteti a növényeit, az felesleges munkát okoz magának. Érdemesebb a rózsákat, a leandereket és társaikat kevesebb vízhez szoktatni. Ezért célszerű ritkábban és intenzívebben öntözni. Lehetőleg csak akkor, amikor a növények levelei közel állnak a lankadtan lógó állapothoz.

A kerti növények így kénytelenek sok és hosszú gyökeret fejleszteni, amelyek a talajból megfelelő mennyiségű nedvességet tudnak felszívni. Ez erőssé teszi a növényeket, és meghosszabbíthatja a virágzási időt.

A gyepet is érdemes hasonlóan kezelni: Száraz körülmények között a legjobb, ha hetente egyszer vagy kétszer a gyökerek mélységéig megnedvesítjük a fűfelületet. A Kertészek Szövetsége 10-15 liter vizet javasol négyzetméterenként. A fák alatt azonban a fűnek gyakrabban van szüksége vízre, mert a víz egy részét a fák is felszívják. Túl sok és tartós nedvesség esetén fennáll a veszélye, hogy a fű algásodni kezd.

A zöldségágyások megfelelő öntözése

Jobb az egyszeri alapos öntözés a zöldségágyásokban is: a Bajor Kertészeti Akadémia szakemberei azt javasolják, hogy hetente egyszer öntsünk 14 liter vizet az ágyásba. Ezt érdemes több órán keresztül elosztani, hogy a víznek legyen ideje beszivárogni.

A kerti növények öntözése

A kerti növényeknek különösen nyáron van szükségük vízre. Még eső után is meg kell őket öntözni. A következő szabály érvényes: a több jobb. Mert a víz gyorsan beszivárog a talajba. Ezenkívül a megfelelő öntözés arra készteti a virágokat, hogy gyökereket növesszenek a föld mélyebb rétegeibe.

Gondoskodjunk optimális talajról

A kertben az öntözésen túl is sok mindent lehet tenni: az úgynevezett mulcsozással elérhetjük, hogy a talaj több vizet szívjon fel és hosszabb ideig tárolja. A mulcsozás előnye: nem kell olyan gyakran öntözni.

Kéregmulcs, gránit forgács vagy apró kavics kapható a szaküzletekben, melyeket a megadott arányban keverhetünk kerti földdel.

Automata öntözőrendszer

Aki el szeretné kerülni a kézi öntözést, telepítsen öntözőberendezést. A tömlőrendszeren keresztül történő csepegtető öntözésnél a nedvesség közvetlenül a növényhez jut. Ha a vezérlést időzítővel ellátott számítógép végzi, akkor a hajnali öntözés nem okoz gondot. Ha a rendszerhez talajnedvességmérő szenzor is kapcsolódik, a kerttulajdonos hátra dőlhet, és lazíthat.

A fűfelületek öntözéséhez speciális, föld alatt működő rendszerek választhatók, melyek nem akadályozzák a fűnyírást. A professzionális telepítés szinte semmilyen kárt sem okoz a talajban, és rövid időn belül megmutatkozik a kívánt eredmény.

A növények öntözése nyaraláskor

Ha nyaralni megyünk, és nem tudjuk elegendő vízmennyiséggel ellátni a növényeket, akkor kérdezzük meg szomszédunkat vagy ismerősünket, hogy meg tudja-e öntözni a növényeinket.

Alternatív megoldásként használhatunk egyszerű vagy automatikus öntözőrendszereket. Erre alkalmas például egy tömlőrendszer, amelyet az ágyásokban a növények közé fektetünk. A tömlőn lévő kis lyukakon keresztül a víz apránként a talajba kerül, és beszivárog. Ezzel a megoldással azt is megakadályozhatjuk, hogy nedvesség kerüljön a növények leveleire, ami károkat okozhat.

Ha csak rövid időre utazunk el, használhatunk víztárolós erkélyládákat vagy virágtartókat is. Ezek az időjárástól függően néhány napig el tudják látni vízzel a növényeket.

Ha nem szeretnénk új és nagy kiterjedésű rendszerekre külön pénzt költeni, vagy a kert nagyon kicsi, és az automata öntözőrendszer túlméretezett lenne, akkor használhatunk műanyag palackot is az öntözéshez:

  1. Öntözzük meg jól a növényeket.
  2. Mossunk ki jól egy PET-palackot. A legjobb, ha olyan palackot használunk, amelyben korábban víz volt. Ezenkívül stabilnak és elegendő térfogatúnak kell lennie.
  3. Töltsük meg az üveget vízzel.
  4. Tegyük a nyílással lefelé a palackot a virágcserépbe, és enyhén nyomkodjuk bele a talajba. A palacknak jó tartásúnak kell lennie. Ha szükséges, rögzítse őket támasztó segítségével.

A kereskedelemben kaphatók műanyag adapterek, amelyek megkönnyítik az öntözést ezzel az egyszerű rendszerrel.

Ajánló