KezdőlapPraktikákSárgarépa: A penészes foltokat egyszerűen le lehet vágni?

Sárgarépa: A penészes foltokat egyszerűen le lehet vágni?

Ha a sárgarépán penészes foltok jelennek meg, akkor gyakran nehéz eldönteni, hogy használható-e még. Elég, ha a penészes részt nagy területen eltávolítjuk, vagy jobb, ha kidobjuk a répát?

A magas víztartalmú zöldségek különösen érzékenyek a penészre. Ezek közé tartoznak a répafélék is. Bosszantó, amikor a frissen vásárolt sárgarépa néhány nap múlva megpenészedik. Azonban érdemes lemondanunk arról, hogy egyszerűen levágjuk a megfelelő részeket, és továbbra is használjuk a többit.

 

Penészes a sárgarépa: mit tegyünk?

A penész eltérő módon és különböző helyeken jelenhet meg a sárgarépán.

  • A levelek tövénél jelentkezhet a penész.
  • A sárgarépán sötét elszíneződések mutatkozhatnak.
  • A felületen világos színű gombafonálszövedék is megjelenhet.

A sárgarépát semmiképp sem szabad ebben az esetben már megenni. A zöldségeket már az érintett területek eltávolításával sem lehet megmenteni. Mert a sárgarépának az a része, amelyen nem látszik a penész, továbbra is csak a legritkább esetben élvezhető.

A probléma az, hogy a penész olyan méreganyagokat termel, amelyek nem láthatók. Sajnos ekkor teljes egészében ki kell dobni a sárgarépát, mivel a penészgombák spórái gyakran már az egész zöldségben szétterjedtek.

 

Mennyire veszélyes valójában a penész?

Rothadó sárgarépa: többé nem szabad megenni. (Forrás: Ian Dyball/Getty Images)

Hosszú távon a penészben lévő méreganyagok, a mikotoxinok károsíthatják a májat és a vesét – ráadásul rákkeltőnek is tartják őket. Hasmenéshez és hányáshoz is vezethetnek. A mikotoxinokat még a magas hőmérséklet sem pusztítja el főzés vagy sütés közben.

Aki sokat eszik belőle, elvileg akut mérgezést kaphat. Ehhez azonban figyelmen kívül kell hagynia a test összes figyelmeztető jelzését – például a dohos ízt, amely valójában arra ösztönöz, hogy kiköpjük a répát.

 

Hogyan kerülhető el a penészedés a sárgarépán?

A sárgarépa körülbelül 7-10 napig áll el a hűtőszekrény zöldségfiókjában. A sárgarépa penészedésének megelőzésére a következő tippeket ajánljuk:

  • Már vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ép zöldséget vegyünk, és a rossz sárgarépát azonnal selejtezzük ki.
  • A sérült, de még nem penészes sárgarépát lehetőleg azonnal használjuk fel.
  • Távolítsa el a zöld leveleket, amikor betesszük a sárgarépát a hűtőszekrénybe.
  • Rendszeresen tisztítsuk a hűtőszekrényt, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.

Amennyiben a sárgarépa csak fonnyadt és kicsit kiszáradt, akkor nem kell kidobni. Újra ropogós és lédús lesz, ha a hűtőben egy pohár vízbe tesszük őket egy éjszakára.

TulipGarden Cafe / t-online.de

Ajánló