KezdőlapAgrárvilágKiskertFűszer- és gyógynövények ültetése – legjobb tippek és trükkök

Fűszer- és gyógynövények ültetése – legjobb tippek és trükkök

Minden bajra van orvosság, ahogy a mondás tartja. Ezzel szemben a gyógynövények csak akkor növekednek, ha a megfelelő időpontban és a megfelelő helyre ültetjük őket. Ezekkel a tippekkel garantáltan sikeres lesz a gyógynövények és a fűszernövények ültetése.

Egy dolog különösen igaz a fűszer- és gyógynövényekre: a jó termést már az ültetés megalapozza. A növényeket egyrészt a megfelelő időben kell ültetni, másrészt a termőhely és az ültetőközeg is nagy jelentőségű. Legyen szó konyhakertről, vagy erkélyről: itt olvashatják a legjobb tippeket a konyhai fűszernövények és a gyógynövények ültetéséhez.

 

Fűszer- és gyógynövények ültetése: a legfontosabb időpontok

  • Ezeknek a növényeknek a tavasz és az ősz a klasszikus ültetési ideje.
  • A tavasz a legalkalmasabb időszak olyan évelő fűszer- és gyógynövények ültetésére, amelyeknek időre van szüksége, hogy gyökeret fejlesszenek, mint például a kakukkfű, a zsálya és a borsikafű.
  • A fagyérzékeny növényeket, mint a bazsalikom vagy a citromverbéna, jobb a fagyosszentek után elültetni.

 

Mikor érdemes a fűszer- és gyógynövényeket elültetni?

A cserepes fűszernövények általában március közepétől októberig kaphatók – általában ebben az időszakban el is ültethetők. A több évig díszlő, évelő fűszernövényeket, amelyek hosszú ideig fejlesztik gyökereiket, érdemes tavasszal elültetni, ilyen például a lassú növekedésű kakukkfű vagy az örökzöld félcserjék, mint a zsálya és a hegyi pereszlény, ami téli borsikafű néven is ismert. Ha az év során túl későn ültetjük ki őket, akkor gyakran nem tudnak elegendő gyökeret ereszteni és kiszáradnak. A fagyérzékeny fajokat, mint a bazsalikom vagy a citromverbéna, csak a fagyosszentek után szabad kiültetni a szabadba.

Egyetlen kertből sem hiányozhat a konyhai fűszernövényekkel teli ágyás. Fotó: MSG/Martin Staffler

 

Hová ültessük a fűszer- és gyógynövényeket?

A legtöbb fűszernövény a napostól a félárnyékig terjedő helyeket szereti. A napsütést különösen kedvelőknek, például a mediterrán növényeknek, a vegetációs időszakban, azaz kora tavasztól őszig legalább fél nap teljes napsütésre van szükségük. A tavaszi növények, például a sóska levelei viszont megperzselődnek, ha túl sok a napsütés. Egyes fűszer- és gyógynövényeknél a talaj nedvességtartalmával kompenzálhatjuk az árnyék hiányát. Minél nedvesebb a talaj, annál több napsütést tudnak elviselni. A megfelelő hely megtalálásához alaposan nézze meg a növényeket: A nagy, zöld levelű növények általában szeretik a félárnyékos vagy az árnyékos és nedves körülményeket. Az apró, gyakran szürke színű, részben szőrös levelű fűszer- és gyógynövényeket meleg és száraz helyre is ültethetjük. A termőhelyekről részletesebb információk találhatók az egyes növények részletes jellemzésénél.

  • Fűszer és gyógynövények száraz talajra: izsóp vagy üröm
  • Fűszer és gyógynövények frissen művelt talajra: borágó, lestyán, citromfű
  • Fűszer és gyógynövények nedves talajra: vízitorma, orvosi kanáltorma

A fűszer- és gyógynövények ültetése erkélyre

A fűszer- és gyógynövények különösen jól termeszthetők cserépben és dézsában. Az erkélyen lévő növényeknél fontos, hogy csak vízelvezető lyukkal ellátott edényekbe ültessük őket. Az edény alsó részébe töltsünk egy réteg vízelvezető agyaggolyót. Helyezzünk rá geotextilt. Ez megakadályozza, hogy a geotextilre helyezett talaj eltömítse az agyaggolyók közötti réseket. Ezután töltsük fel az edényt földdel, és ültessük el a növényeket. Ne felejtsünk el a cserép szélén helyet hagyni az öntözéshez! Ha a talaj idővel összetömörödik, akkor töltsük fel újra az edényeket földdel. Ez lehetővé teszi, hogy a növények ismét új gyökereket képezzenek, ill. több levelet és virágot hozzanak.

Mellesleg, az agyagcserép és a kaspó kombinációja is bevált: Erős napsütéskor a növényt ténylegesen tartó cserép nem melegszik fel olyan gyorsan. A fűszer- és gyógynövényeket különösen hasznos olyan fajok esetében külön cserépben elhelyezni, amelyek nem viselik jól más növények közelségét, mint például a petrezselyem vagy az üröm.

Melyik talaj megfelelő a fűszer- és gyógynövények számára?

Néhány kivételtől eltekintve – mint például a vízitorma – a fűszer és gyógynövények szeretik a vízáteresztő, laza talajt. Aki már vásárolt fűszer- és gyógynövények számára készült földet, pontosan tudja, miről van szó. Ezeknél a növényeknél a kiváló minőségű virágföldet gyakran helyettesíti láva granulátum. Ez egyrészt megakadályozza a pangó vizet, ugyanakkor vizet raktároz és megköti a tápanyagokat. A talaj kérdése így gyorsan megoldható cserepek és dézsák esetében. Természetesen a fűszer- és gyógynövények számára a megfelelő földet saját kezűleg is összekeverhetjük, például kerti komposztból, kókuszföldből (az utasítás szerint vízben áztatva puhítsuk fel az összepréselt kockákat) és durva építési homokból 3:2:1 arányban. Aki ehhez még hozzáad egy adag mészkőlisztet, az biztosíthatja, hogy a növények jó védekezőképességgel rendelkezzenek. Természetesen kerti földet is keverhetünk bele.

Építési homok bedolgozásával a fűszer- és gyógynövények számára soványabb földet keverhetünk. Fotó: MSG/Martin Staffler

A talaj típusától függ, hogy a kerti föld mennyire alkalmas a fűszer- és gyógynövények számára. A talajelemzés adhat biztos információt. Ha laza, homokos talaj van a kertben, amely nagyon gyorsan kiszárad, akkor a fűszer- és gyógynövények kiültetése előtt dúsítsuk a talajt humusszal vagy bentonittal. A kötött, szalonnás talajokat soványabbá kell tenni. A recept: Ásóval mélyen emeljük ki a földet. A talaj alá keverjünk három-tizenkét milliméter szemcseméretű éles szélű kavicsot vagy sódert. A mészkőzúzalék sok fűszer- és gyógynövényhez ideális, mert szeretik a meszes termőhelyeket, ahol a pH 6 és 7 között van. Minden négyzetméter termőtalajra számoljunk fél talicskányi vízelvezető anyagot. A túl nedves talajok esetében gyakran további vízelvezetésre is szükség lehet az altalajban. Ez is lehet apró kavics, vagy bedolgozhatunk a talajba törött zsindely és tégladarabkákat.

 

Fűszer- és gyógynövények ültetése a kertben: hogyan biztos a siker?

Ha a fűszer- és gyógynövényeket a kertbe ültetjük, akkor nincs sok különbség a többi növényhez képest:

  • Jól öntözzük meg a gyökereket tartalmazó földlabdát
  • Ássunk gödröt a növényeknek
  • Helyezzük bele a növényeket
  • Töltsük fel a gödröt földdel
  • Nyomkodjuk meg a talajt, majd öntözzük meg a növényeket

 

A fűszer- és gyógynövények sokféleképpen kombinálhatók

Ami a kialakítást illeti, elhelyezhetjük a növényeket a szegélyben, és létrehozhatunk egy egész ágyást is kizárólag fűszer- és gyógynövényekből. Számos ötletet találhatunk fűszer- és gyógynövényágyásokhoz. A félcserjék, mint az izsóp vagy a hamvas cipruska, alkalmasak például illatos szegélysövénynek. A konyhakertben ideális a fűszernövényekkel kevert vegyes kultúra. Itt az egynyári növényeket – például az apró bársonyvirágot – az kisebb, üresen maradt részeken is elhelyezhetjük. Minden növénynek, amiből folyamatosan szeretnénk szedni, könnyen elérhetőnek kell lennie. Logikus, hogy a mindennapi használatra szánt fűszernövényeket érdemes a konyha közelében elhelyezni. Az erkély és terasz ezért gyakran ideális hely a fűszernövények számára.

Egy növényspirál számos fűszernek kínál helyet, és kielégíti a növények legkülönfélébb meleg-, víz-, fény- és tápanyagigényeit. Fotó: MSG/Martin Staffler

Kedvezőtlen talajok esetén mélyre ásás helyett, a magasba is lehet terjeszkedni. A magaságyások rendkívül kedveltek a fűszer- és gyógynövények termesztésére. Ügyeljünk arra, hogy azonos termőhelyi feltételeket igénylő növényeket kombináljunk. Ha egy területre szeretnénk sokféle növényt ültetni, akkor telepíthetünk növényspirált.

 

A fűszer- és gyógynövények megfelelő trágyázása

Még ha sok gyógynövény szereti is a sovány talajt, akkor is szükségük van tápanyagokra. Mert minden növekedés energiába kerül. Alapszabály, hogy minél kisebb a növény levele és növekedése, annál kisebb a tápanyagigénye. A komposzttal nem okozhatunk bajt. A növények igényeitől függően már az ültetőgödörbe is tehetünk hosszú hatású műtrágyát. Ha a frissen ültetett fűszer- és gyógynövényeket mulcsozni szeretnénk, akkor különbséget kell tennie a nedvességkedvelő és a szárazságot kedvelő növények között. A nedvességkedvelő növényeknek ideális a kéreghumusz (a kéregmulcs túl durva), a mediterrán fűszernövényeknél két-három centiméter vastag kagylómulcs vagy mészkőzúzalék a megfelelő.

TulipGarden Cafe / mein scöner Garten, Kathrin Hofmeister

Ajánló