KezdőlapAgrárvilágKiskertZamioculcas, agglegénypálma: Miért ez a világ legszívósabb szobanövénye?

Zamioculcas, agglegénypálma: Miért ez a világ legszívósabb szobanövénye?

Akinek semmi érzéke a kertészkedéshez, és mégis szeretne egy kis zöld cserepes növényt a szobába, az szerezzen be egy agglegénypálmát. Ez a növény olyan szívós, hogy a legtehetségtelenebb kertész sem nagyon tudja elpusztítani.

A Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia) a kontyvirágfélék családjába tartozik, és agglegénypálmaként ismert. A „Zámia” rövid elnevezés botanikailag helytelen – ez egy olyan tény, amit sokan nem tudnak. Az erdei növénynek semmi köze az igazi Zamia nemzetséghez (Zamia furfuracea), a cikádokhoz. Az agglegénypálma Kelet-Afrikában őshonos, viszonylag új szobanövény. A növekedése érdekes, gondozni gyakorlatilag nem kell. Tökéletes szobanövény azoknak a gyakorlatlan kertészeknek, akiknek egyébként nehézségeik vannak a növények életben tartásával. Az agglegénypálma ideális irodákba, orvosi rendelőkbe és üzlethelyiségekbe is, ahol a növényt az idő nagy részében magára hagyják.

Zamioculcas – a kezdők növénye

Egy agglegénypálmának csak egy kis talajra és egy napfénymentes, szobameleg helyre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a cserepes növényt világos helyre, de nem közvetlen napfényre kell helyezni. Még egy kicsit sötétebb hely sem zavarja, minél sötétebb a hely, annál sötétebbek lesznek a levelek. A fűtés miatti száraz levegő sem probléma, mert egy Zamioculcas nem szárad ki olyan gyorsan. Az átültetés csak nagyon fiatal növényeknél szükséges. Az agglegénypálmát nem feltétlenül kell trágyázni, és soha nem kell megmetszeni. A kártevők hiába fenik rá a fogukat, az agglegénypálmáknak nem ismertek növénybetegségei. Ha jó vízelvezetésű talajba ültettük az agglegénypálmát, akkor már csak egy dologra vágyik: nyugalomra!

Hanyag öntözők kedvenc növénye

Aki úgy gondolja, hogy a kaktuszok és a szakállbroméliák az egyedüli zöld növények, amelyek nagyon kevés vizet és gondoskodást igényelnek, annak felhívjuk a figyelmét az agglegénypálmákra. Az agglegénypálmának nem árthat az öntözés elhanyagolása. Az erdei növény húsos levélnyeleiben tárolja a vizet, ezért öntözésre csak néhány hetente van szükség. Ha a következő öntözésig túl hosszú idő telik el a pálma számára, a párolgási felület csökkentése érdekében leveleket kezd el ledobálni. Ez egyértelmű jelzés a tulajdonosnak, hogy gyorsan öntsön rá egy kis vizet, ha arra jár.

Fulladás okozta pusztulás

Csak két dolog képes tartósan károsítani és végül elpusztítani a növényt: a pangó víz és a hideg. Ha egy agglegénypálmát tart irodai növényként, védje meg a túlbuzgó kollégáktól, különösen a nyaralás időszakában. Egy „Kérem, ne öntözze” cédula megvédi a növényt a vízbe fulladástól, amíg Ön távol van. Ha a pálma földje túl nedves a cserépben, az alsó levelek megsárgulnak. Ilyenkor a növényt száraz talajba kell átültetni, hogy a gyökerek ne rothadjanak el.

Az agglegénypálma második komoly veszélye a hideg. 20 Celsius-fok alatt túl hűvös lesz az afrikai származása miatt. A növény nem bírja sokáig a hideget. Ezért a pálmát ne hagyjuk kint éjszakára vagy télen fűtetlen helyen. Ha betartja ezeket a tippeket, a növény gyakorlatilag gondozás nélkül, magától fog nőni.

 

Ajánló