KezdőlapAgrárvilágKiskertA hagymások ültetése: a három legnagyobb hiba

A hagymások ültetése: a három legnagyobb hiba

A hagymás virágokat viszonylag könnyű ápolni, mégis vannak szabályok, amelyeket szem előtt kell tartani az ültetéskor. A következő három dolog különösen gyakran balul sülhet el.

A hagymás és gumós növényeket valójában könnyű ápolni, és kevés ápolást igényelnek. Csak tegyük a hagymát a földbe, és várjunk? Ezzel még nem intéztünk el mindent. ugyanakkor az ültetéskor is elkövethetünk néhány hibát. Hogy ez Önnel ne forduljon elő, és jövő tavasszal pompás virágokban gyönyörködhessen, összefoglaltuk a három legnagyobb hibát. Előbb egy tipp: Virághagymák vásárlásakor ügyeljen arra, hogy friss, jó minőségű példányokat válasszon. Ha a hagyma már félig kiszáradtak, akkor nem sok örömet fognak okozni. A puha vagy már kicsírázott hagymákkal nem érdemes próbálkozni.

 

1. hiba: A hagymák túl korai elültetése

Az ősz a klasszikus időszak a tavaszi virágzó hagymák, például tulipánok, nárciszok vagy krókuszok ültetésére. Az ok: a talaj már kellően nedves, ugyanakkor még van benne némi maradékhő a nyárból – ideális feltételek a jó tél előtti gyökeresedéshez és a hagymák hajtásvégeinek megjelenéséhez. De legyünk óvatosak: annak ellenére, hogy szeptemberben már sok helyen nagy mennyiségben kínálják a virághagymákat a kertészetek és a szupermarketek, nem szabad túl korán elültetni a hagymákat. Egyes fajok egyáltalán nem szeretik, ha a föld még túl meleg. Főleg a hűvösebb vidékekről származó hagymás virágokat, például a nárciszokat és a kockásliliomokat nem szabad október előtt elültetni. A későbbi ültetési időpont a tulipánok esetében is hasznosnak bizonyul: minél korábban ültetjük el őket, annál nagyobb a szürkepenész fertőzés kockázata. A magas növekedésű íriszfajták telepítésével még a novembert is érdemes megvárni. Ha enyhe időben túl korán ültetjük el őket, előfordulhat, hogy még tél előtt kihajtanak.

 

2. hiba: A virághagymák nem megfelelő öntözése

Az erős gyökerek növesztéséhez a hagymás virágoknak elegendő talajnedvességre van szükségük. Különösen a száraz nyár és a kora őszi kevés csapadék után nem szabad megfeledkezni az ültetés utáni alapos öntözésről. Ha az ősz is száraz, akkor az első négy-hat hétben többször is alaposan kell öntözni. Fontos: A virághagymák nem szeretik a pangó vizet. Ezért különösen a kötött agyagos talajba érdemes vízelvezető rétegként homokot tenni az ültetőgödör aljába.

Fotó: MSG / Frank Schuberth

3. hiba: A virághagymák helytelen csoportosítása

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a hagymákat ne helyezzük egymáshoz túl közel a talajban

Az évelőkhöz vagy cserjékhez hasonlóan a hagymás virágoknál is be kell tartani az ültetési távolságokat, hogy a növények jól fejlődhessenek. Alapszabályként a következő segíthet: hagyjunk körülbelül nyolc centiméter távolságot a nagy hagymák és gumók között, és legalább két-öt centimétert a kisebbek között. Ahhoz, hogy jövő tavasszal ne érjen minket csalódás, a hagymák száma is döntő.

Fontos tervezési szabály: minél kisebbek a virágok, annál nagyobbak legyenek a növénycsoportok. Ellenkező esetben, ha a virágok száma túl kicsi, optikailag teljesen eltűnnek az ágyásban. Még a nagy díszhagymafajokat is legalább háromfős csoportokban jó telepíteni.

A kis hagymásoknál, mint például a csillagvirág vagy a krókusz, legalább 20-30 hagymát érdemes egy helyre ültetni, de több is lehet, hogy nagyobb színfoltokban érvényesüljön a színhatás. A tulipánokat és nárciszokat legalább ötösével, de még jobb, ha tízesével helyezzük el egy-egy csoportban.

TulipGarden Cafe / mein schöner Garten, Verena Schmidt

Ajánló