KezdőlapGasztronómiaMinden napra gyömbér

Minden napra gyömbér

A gyömbér soha nem megy ki a divatból. Ezt az illatos, csípős, kesernyés ízű növényt már az első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi – és ez a tény nem változott napjainkban sem.

A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.

Ha egy hónapon keresztül minden nap fogyasztasz gyömbért, akár nyersen vagy fűszer formájában, vagy gyömbérteát iszol, magad is tapasztalni fogod, milyen pozitív hatással van a szervezetedre.

1. Segíti az emésztést

A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.

2. Csökkenti az émelygést

Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő „orvosság”.

3. Enyhíti a fájdalmat

Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.

Fotó: Pixabay

4. Csökkenti a vércukorszintet

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.

5. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.

6. Segíthet a rák megelőzésében

A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.

7. Javítja az agyi működést

Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.

TulipGarden Cafe / mindmegette.hu

Ajánló