KezdőlapÉrdekességekMi köze van a kávézaccnak a lefolyó dugulásához?

Mi köze van a kávézaccnak a lefolyó dugulásához?

Alapesetben mindig azt tanácsoljuk, hogy a lefolyóba semmi olyasmi ne kerüljön, ami nem odavaló. Az ebéd maradványai nem odavalóak. Az ételek összetevői nem odavalóak. A különböző dugulást okozó részecskék nem odavalóak. De mi a helyzet a kávézaccal? Mert úgy látszik a kivétel erősíti a szabályt, márpedig jelen esetben egy komoly jelentőséggel bíró kivételről van szó. Íme!

A zacc nem a kukába való?

De nem ám! Valószínűleg háziasszonyok ezrei tudják, hogy a kávézás nyomán keletkező zacc milyen szenzációs a szagtalanításban. A hűtőbe helyezve egy adagot gyakorlatilag egy nap alatt érzékelhető, szagolható a különbség. A fokhagymás, hagymás illatban fürdőző kéz megmosása is eredményes, ha némi zacc is kerül a rendszerbe. Viszont most még egy bónusz tulajdonságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

A lefolyó tisztítás alapjáraton nem mindig egyszerű. Főleg azért, mert a legtöbben azt sem sejtik, hogy a lefolyójuk nincs a legjobb állapotban. Pedig többnyire ez a helyzet.

A különböző ételmaradványok például idővel részleges vagy teljes duguláshoz vezethetnek. De a fürdőkádból, zuhanyzóból a csatorna felé tartó szőr- és hajszálak csomói is jól teljesítenek ezen a téren. Szóval a góc hamar kialakul, ami aztán szerencsés esetben házilag is orvosolható, de előfordulhat, hogy olyan súlyos a gond, hogy elengedhetetlen a szakértői segítség.

De mi van akkor, ha a tisztítás, egyúttal a karbantartás egyszerűbben is megvalósítható, mint azt gondolnád?

Márpedig erről van szó! Ráadásként semmi csodaszerre vagy méregdrága anyagra nincsen szükség mindehhez. Az bőven elég, ha akad otthon némi zacc. Márpedig, ha szereted a kávét, akkor ez nyilván nem okozhat problémát. Ha pedig eddig nem voltál barista alkat, ezek után nem lehetetlen, hogy az leszel!

 

Hogy emelhető közös nevezőre a zacc és a lefolyó?

Elérkeztünk a lényeghez. A zaccot nagyszerű ötlet beleönteni a lefolyóba, s némi vízzel megküldeni a biztonság kedvéért.

Fotó: Pixabay

Eddig tényleg mindig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a lefolyó nem egy mindent elnyelő fekete lyuk. Ára van annak, ha olyan anyagok is lecsúsznak, amik nem odavalók. Ez továbbra is igaz, de ahogy arra utaltunk fentebb akadnak kivételek. A zacc történetesen pont ilyen.

A mini részecskékből álló anyag dörzsölő hatást vált ki. Vagyis ahogy bekerül a rendszerbe elkezdi magával húzni a mindenféle lerakódott zsíros rétegeket, elindítja a tisztulási folyamatot. Mivel a molekulái aprócskák, ezért nem tapadnak le, ragadnak meg, ugyanakkor tulajdonképpen úgy viselkedik, mint egy bőrradír. Mindent visz magával, ami nem odavaló. Ennél nem létezik olcsóbb és egyszerűbb praktika a karbantartásra.

Ezt a radírozó pozitívumot egyébként a tűzhely vagy az egyéb konyhai felületek tisztán tartásánál is bevetheted.

Szóval ezek után megegyezhetünk abban, hogy a kávézacc a legkisebb mértékben sem száműzendő a kukába, mert konkrétan aranyat ér a háztartásban. Olcsó, könnyen hozzáférhető és általa olyan gócok kialakulása is megelőzhető, amiknek az orvoslása költséges, problémás és abszolút nem kívánatos. Úgyhogy éljen a prevenció és éljen a zacc!

TulipGarden Cafe / Kávéház Magazin

Ajánló