Ha van egy friss ananászunk, ezzel az apró trükkel könnyen nevelhetünk egy új növényt belőle a saját otthonunkban.
Ha lakásban neveljük, sokkal kisebb lesz, mint a kinti növények. Mindegyik ananász 18 hónapon belül 1 ananász gyümölcsöt terem.
Hogyan ültessük el az ananászt?
Egy éles késsel vágd le az ananász felső részét, kalapját. Ott vágd el a gyümölcsöt, ahol a levelek a húsos gyümölcsrésszel találkoznak. 2,5 cm-es részen távolítsd el a leveleket.Az ananászt ezután helyezd egy papírtányérra, és tedd ki teljes napfényre egy hétig. Ez idő alatt az ananász megszárad.
A megszáradt ananászt tedd bele egy pohár vízbe gyökereztetés céljából. A poharat helyezd a konyhai munkalapra vagy a hűtőszekrényre. 3-4 naponta cserélj vizet. Az ananász hozzávetőleg 3 héten belül gyökerezik meg.
Egy 15 cm-es égetett agyagcserepet tölts meg nedves, szerves talajjal. Az ananász alsó részét, 2,5 cm-re helyezd a talajba. Tedd az edényt az ablakba, közvetett napfényre, ahol elegendő fényt kap. Legalább 15ºC-os hőmérsékletet biztosíts a számára.
Heti egy alkalommal öntözd meg a növényt. Hagyd, hogy a víz a lyukakon elfolyjon, hogy a talaj ne legyen vizes, csak nedves. Az öntözések mellett naponta permetezd vízzel a leveleket.
Trágyázd meg az ananászt általános felhasználású trágyával, betartva a csomagoláson feltüntetett előírásokat. Az ananászt évente 4-6 alkalommal érdemes trágyázni.
Tanácsok az ananász gondozásához
- Ha nincs lehetőséged fényes, közvetett napfényen tartani a növényt, helyezd fénycső alá.
- Ha a 15ºC-os hőmérsékletet nem tudod fenntartatni, helyezd a növényt melegítő közelébe.
- Ne öntözd túl sokat, mert az álló víz tönkreteszi a növény gyökerét, és nem tud rendesen fejlődni.
Amire szükséged van:
- ananász
- éles kés
- papírtányér
- pohár
- víz
- égetett agyagcserép
- spray
- műtrágya
- fénycső
edenkert.hu