KezdőlapGasztronómiaGyömbér: 5 tény a csípős szupergumóról

Gyömbér: 5 tény a csípős szupergumóról

A gyömbér széles körben ismert, de sokan nem nagyon tudnak mit kezdeni az aromás fűszernövénnyel. Ugyanakkor a csípős arománál sokkal többet kínál ez a növény!

Használhatjuk gyógyszerként vagy gyümölcsös-csípős konyhai fűszerként – a Zingiber officinale, vagyis a gyömbér sok mindent kínál. Egyes helyeken szinte csodaszerként tekintenek rá. Eredete a történelem homályába vész. Íme öt tény a gyömbérről.

 

Az 1. tény: Rejtélyes származás

A gyömbér a csendes-óceáni szigetekről származik? Vagy a Távol-Keletről? Ezt ma már senki sem tudja megmondani. Azt tudjuk, hogy a gyömbér a trópusi és a szubtrópusi területeken nő. Ma Indiában, Vietnamban, Kínában, Japánban, de Dél-Amerikában és Ausztráliában is termesztik. A legnagyobb termőterülete Nigériában található. Európában már a 9. században is ismerték.

 

A 2. tény: A lényeg a gyökere

A gyömbér egy évelő növény, amely ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a kurkuma és a kardamom. A gyömbér esetében csak a gyöktörzset használják. A növény neve is a gyöktörzs alakjából ered: a „Sringavera” a Távol-Keleten olyasmit jelent, mint „szarvas gyökér”. A levelei a nádhoz hasonlóak. A virágok a szár tobozra emlékeztető, megvastagodott végén, egy hosszú nyélen találhatók, mely akár a 30 centimétert is elérheti.

 

A 3. tény: A gyömbér nagy gyógyító erővel rendelkezik

A szinte égető íz teszi a gyömbért olyan különlegessé. Aki meg szeretné kóstolni, az először vegyen egy mély lélegzetet. Az orr viszont kellemesen aromásnak érzékeli a gyömbért. A növény a gingerol nevű növényi anyagnak köszönheti a csípős ízét. Európában korábban a bors pótlására használták. Ezenkívül a gyömbér gyökér illóolajokat és kemény savakat is tartalmaz. A gyökér emellett főleg C-vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, nátriumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz – ezek mind fontos ásványi anyagok.

Fotó: Andrea / Pixabay

A gyömbér összetevőiről kimutatták, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Serkenti a gyomor és bélműködést. A hagyományos kínai gyógyászatban a pakolást reumára és izomfájdalmakra használják, a meleg gyömbéres pakolás, amelyet 15 percre a mellkas köré helyeznek, köhögés és megfázás esetén gyulladáscsökkentő és melegítő hatású. Láz esetén ne alkalmazzuk! A tengerészek a gyömbért a tengeri betegség csodaszerének tartják. A tengerészek igazolják Konfuciuszt, akiről az a hír járja, hogy utazás közben hányinger ellen evett gyömbért.

 

A 4. tény: A gyömbér sokoldalúan felhasználható

Szinte mindenki ismeri a gyömbért, mint az ázsiai konyha fűszernövényét. Fűszerként használva a meghámozott rizóma egy kis darabját lereszeljük. Már egy körömnyi darab is jellegzetes gyümölcsös-fűszeres ízt ad a húsnak, halnak, de a csatninak, curry-nek, szószoknak, desszerteknek vagy süteményeknek is. Szirupban eltéve vagy kandírozva a gyömbér édességként is fogyasztható. A gyömbérszirup vagy tea is népszerű.

 

Az 5. tény: A gyömbér kivonható a rizómából

A gyömbér szereti a meleget és nem fagyálló. Aki ki szeretné próbálni a termesztését, az vágja fel a vásárolt gyömbért körülbelül öt centiméter hosszú darabokra, és tegye a vágott oldalával lefelé jó virágföldbe. Csak a felső csúcsa álljon ki. Egyenletes nedvesség és meleg környezet mellett hamarosan zöld hajtások jelennek meg. Egy műanyag búra segítségével eddig a pontig magasan tartható a levegő páratartalma. A hajtások körülbelül 60 centiméter hosszúak lesznek, amelyeken kis szerencsével vörös kalászok képződnek. És még valami: A gyömbér a mészmentes öntözővizet kedveli.

TulipGarden Cafe / mein schöner Garten

Ajánló