KezdőlapGasztronómiaGyömbértea készítése: Így hozhatjuk lendületbe az immunrendszerünket

Gyömbértea készítése: Így hozhatjuk lendületbe az immunrendszerünket

A gyömbértea támogatja az immunrendszert és segít az emésztési problémákban. Itt tippeket és jól bevált recepteket találhatnak a gyömbértea készítéséhez.

Kapar a torka, fáj a hasa vagy zúg a feje? Ellensúlyozza ezt egy csésze gyömbéres teával! A frissen főzött tea nemcsak üdítő ízű, a forró vízzel gyógyító és jótékony összetevők is kioldódnak belőle, amitől a gyömbértea igazi erőt adó itallá válik. Ahhoz, hogy teljes hatását kifejthesse, néhány dologra figyelni kell az elkészítésekor – mert csak akkor fejti ki optimális hatását, ha ismerjük az elkészítési módokat és ennek megfelelően készítjük a teát.

Hogyan kell helyesen elkészíteni a friss gyömbérteát?

Vegyünk egy darab friss gyömbért, és mossuk meg rövid ideig folyó víz alatt. Elsősorban a saját termesztésű vagy a biopecséttel ellátott gyömbér héját akár rajta is hagyhatjuk a gumókon. Ha Ön ezt nem szereti, akkor egy kanállal finoman tisztogassa le a héjat. Fél liter gyömbérteához körülbelül három-öt centiméter vastag darabra van szükség a gumóból – attól függően, hogy milyen intenzív ízt szeretnénk elérni. Ezután készítsük el a gyömbérteát az alábbiak szerint:

  1. Vágjuk a gyömbért apró, vékony szeletekre, vagy reszeljük le nagyon finomra. Tegyük az egészet egy teafilterbe, vagy egy nagy bögrébe, illetve egy teáskannába.
    2. Öntsünk 500 ml forrásban lévő vizet a gyömbérre.
    3. Hagyjuk állni a teát öt-tíz percig – a legjobb, ha lefedjük. Így elkerülhető, hogy a jó illóolajok a vízgőzzel együtt eltávozzanak. Alapvető szabály: minél tovább hagyja ázni a gyömbért a vízben, annál intenzívebb és csípősebb lesz a tea.
    4. Élvezze a teát melegen. Amint iható hőmérsékletű lesz, tetszés szerint egy kis mézet is keverhetünk bele édesítésképpen.

És még néhány tanács: Mindig csak akkor vágjuk fel a friss rizómákat, ha közvetlenül utána elkészítjük a gyömbérteát. Így élvezhetjük a teljes aromát. A gyömbért hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, hogy a maradék darabja sokáig friss maradjon, és a következő napokban felhasználható legyen további teák készítéséhez, vagy a főzéshez fűszerként.

Friss gyömbér helyett a rizóma kíméletesen szárított darabjait is használhatjuk a teához. Természetesen a legjobb, ha saját magunk szárítottuk a gyömbért – apró darabokból vagy körülbelül két teáskanál gyömbérporból – és a fent leírtak szerint elkészíthető a tea.

Egy különleges aroma és a további fertőtlenítő hatás érdekében a teát egy fahéjrúddal is megkeverhetjük. Aki nem szereti a gyömbér ízét, egyszerűen összekeverheti a teát különféle egyéb teafüvekkel. Megfelel például a citromfű, a szárított bodzavirág vagy a rozmaring – itt ízlés szerint kísérletezhetünk.

Fagyasztott gyömbérből készített tea

Tudta, hogy a gyömbért le lehet fagyasztani? Ez praktikus módja a gyömbér tartósításának – és lehetőséget ad arra, hogy különösebb erőfeszítés nélkül készíthessünk friss gyömbérteát. Frissen reszelve vagy apróra vágva a gyömbért kis adagokban lefagyaszthatjuk, hogy mindig kéznél legyen egy csésze gyömbérteához szükséges mennyiség. Így például a fiatal gyömbér rizómáknak is kifacsarhatjuk a levét, amit jégkocka tálcákba önthetünk, és a fagyasztóba helyezhetünk. Ha nincs ehhez eszközünk, akkor a gyömbért finomra reszeljük és kinyomkodjuk.

A gyömbérteához tegyünk egy kocka lefagyasztott levet egy csészébe, és öntsük fel forró vízzel – ezzel kész is! Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik az ízlésünknek megfelelő adagméret, kicsit érdemes kísérletezni. A reszelt vagy apróra vágott gyömbérhez a fent megadott mennyiségeket használhatjuk irányadónak.

Gyömbér tea készítése: A legfontosabb tippek röviden

A teljes aroma és az egészséges összetevők megőrzése érdekében a legjobb, ha egy darab hámozatlan bio rizómát használunk a gyömbérteához. Közvetlenül a tea felöntése előtt vágjuk fel vagy reszeljük le a friss gyömbért. Alternatív megoldásként használhatunk szárított vagy fagyasztott gyömbért is. Mindig forrásban lévő vízzel öntsük le a gyömbér gumóját, és hagyjuk a teát lefedve öt-tíz percig állni. Ha szereti, édesítse egy kis mézzel, amint iható hőmérsékletű lesz.

Milyen gyógyhatása van a gyömbérteának?

Köztudott, hogy a gyömbérben sok értékes anyag rejlik – egy igazi energiabomba! A gyömbér gyógynövényként sokféleképpen használható, gyömbérteaként fogyasztva pedig számos betegségen segít. A rizóma az antioxidáns hatású, immunrendszert erősítő C-vitamin mellett illóolajokat, gyantákat és csípős anyagokat, például gingerolt is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Szárításkor ezek shogaolokká alakulnak, amelyek még hatékonyabbak. A gyömbérnek emellett antibakteriális hatást is tulajdonítanak.

A gyömbértea emiatt népszerű gyógymód például emésztési zavarok és teltségérzet, hányinger és fejfájás esetén. Ha észrevesszük a megfázás elő jeleit, akkor vegyük elő a teáskannát: a gyömbértea rendszeres fogyasztása segít a fertőzések kivédésében, de enyhíti a torokfájást, segít az influenza esetén és melegítő hatású, ha hideg van.

2 recept a finom gyömbértea készítéséhez

  1. recept: Gyömbértea készítése mentával, mézzel és citrommal

Ha a gyömbérteát mézzel, citromlével és friss mentával keverjük össze, ízletes italt kapunk, amely remekül véd a megfázás ellen. A citrom és a menta antibakteriális tulajdonságokkal, a méz pedig természetes antibiotikumként gazdagítja a teát.

Kb. fél liter tea készítésének menete

Finoman reszeljünk le egy 3-5 cm vastag gyömbért, és tegyük egy teáskannába körülbelül egy evőkanál apróra vágott mentalevéllel.

Öntsük fel fél liter forrásban lévő vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni a teát körülbelül tíz percig, majd szűrjük át szitán.

Amint a tea elérte a fogyasztásra alkalmas hőmérsékletet, keverhetünk bele mézet, ha édesen szeretjük. Mossunk meg egy bio citromot, és adjuk hozzá a frissen facsart levét és egy kevés reszelt citromhéjat.

  1. recept: Frissítő gyömbér-hibiszkusz-jeges tea

Nyáron is ízlik a gyömbértea – lehűtve és hibiszkuszteával keverve frissítő, aromás nyári italt eredményez.

Kb. 1 liter tea készítésének menete

Tegyünk egy marék hibiszkuszvirágot (mályvafaj: Hibiscus sabdariffa) és egy apróra vágott gyömbért egy teáskannába.

Öntsük fel körülbelül egy liter forrásban lévő vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni hat-nyolc percig a teát, majd szűrjük le.

Ezután a gyömbéres hibiszkusz teának csak ki kell hűlnie. Aki szereti, egy kis mézzel is édesítheti a jeges teát.

schoenergarten.de

Ajánló