A Goji bogyót akik ismerik, tudják, hogy szinte csodaszernek számít az egészségmegőrzés szempontjából. A Goji bogyóból készült termékek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, de a legjobb mégis a saját termés, vagyis ha a kertünkben is van ebből a csodás növényből.
A Goji bogyót a Himalája völgyeiben fedezték fel először a kutatók.
A helyi lakosok szerint csodaszer, amely az egészséget, a hosszú életet, a vitalitást és a szépséget is biztosítja. A németországi laboratóriumi orvosi vizsgálatok igazolták, hogy milyen sokrétűen befolyásolja szervezetünk gyógyító mechanizmusait: nagyon gazdag mikrotápanyagokban, a tudósok négyezer százalékkal több antioxidánst találtak a goji bogyóban, mint a narancsban. Az antioxidánsok bevitele segíti a a testet fiatalon és egészségesen tartani. Magas a B-vitamin tartalma, és nyomelem tartalma. Szerencsére tesztelték, hogy a mi éghajlatunkhoz is kiválóan alkalmazkodik a növény, ezért akár 2 méterre is megnőhet. Mínusz 25 C-ig fagytűrő.
Goji bogyó ültetése: mire kell figyelni?
Tartása egyszerű, csupán jó talajra, és napos, vagy félárnyékos helyre van szüksége a kertünkben. A goji bogyó igényli a rendszeres öntözést, különösen a nyári hónapokban, amikor a talaj könnyen kiszárad. A növényeknek szükségük van rendszeres trágyázásra is, és ajánlott a rendszeres metszés. Virágai nyáron gyönyörű lilás színűek, augusztustól októberig pedig finom korallvörös bogyókat terem.
Az íze frissítő és édes, olyan, mintha a cseresznye és ribizli keveréke lenne. A Goji bogyó aromateaként is kiváló, de saláták, vagy levesek kiegészítőjeként is fogyasztható. Szárított gyümölcsként pedig a sütemények készítésénél is használhatjuk.
Mára már házhoz szállítással is megrendelhető, de a nagyobb kertészeti szakáruházak is tartanak cserepes Goji bogyót, az ára nem haladja meg a 2000 Ft-ot.
edenkert.hu