KezdőlapPraktikákAz 5 legjobb szobanövény penész ellen

Az 5 legjobb szobanövény penész ellen

A szobanövények között több olyan van, amelyek hatékonyan segíthetnek megszüntetni a penészt a lakásban. Az alábbi növények jó választásnak bizonyulnak, ha a penész ellen küzdünk.

1. Aloe vera

PollyDot képe a Pixabay -en.

Az Aloe vera jól elviseli a magas páratartalmú környezetet, és szűrni is képes a levegőt. Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán; 2-3 hetenként elég öntözni télen. A tápoldatozást is csökkentsük, elég minden harmadik locsoláskor tápoldatos vizet használni. Télen különösen vigyázzunk a pangó vízre, mert a gyökerek nem kapnak levegőt a vizes talajban és nagyon gyorsan kirohadnak, ezért csak kis mennyiségű vízzel locsoljunk.

2. Fikusz

Manfred Richter képe a Pixabay -en.

A fikuszok nemcsak esztétikusak, hanem remek levegőtisztítók is. Fikuszokból a tekintélyes méretű térhatárolóktól, melyek irodai növényként is bizonyítottak – az egészen apró kúszónövényekig széles a paletta. A kislevelű csüngőágú fikusz (F. benjamina) vagy a méretes, bőrnemű levelű szobafikusz (F. ealstica) szinte minden második háztartásban megtalálható. Ez utóbbiak viszonylag könnyen nevelhető szobanövények, viszont a színes levelű nemesített fajták igényesebbek az alapfajnál, ahogy az apró levelű kúszó fikuszok is, melyek egyenletes párás levegőt és nedves, laza talajt igényelnek.

  • Fényigény: a szobafikusz, a kislevelű fikusz és a lantlevelű fikusz világos helyet igényelnek, míg a kúszó fikuszok kevesebb fénnyel is beérik.
  • Vízigény: fő ellenségük a túlöntözés, a fa termetűeknél (F. elastica, F. benjamina, F. lyrata) két öntözés között hagyjuk a földet kiszáradni. A kúszó fajok (F. pumila, F. radicans) gyakoribb öntözést, egyenletesen nedves talajt kedvelnek. A víz legyen langyos, lehetőleg esővíz.
  • Páratartalom: Meghálálják a párásítást, a kúszóknak pedig alapvető igényük a magasabb páratartalom. A kemény víz vízköves foltot hagyhat a levélzeten.
  • Tápanyag-utánpótlás: leveles dísznövények számára összeállított táppal kiegészítve öntözzük a tavasztól-őszig gyakrabban, télen ritkábban.
  • Átültetés: kétévente tavasszal megérdemlik az átültetést.

 

3. Vitorlavirág

jaysondaboi képe a Pixabay -en.

A vitorlavirágot békeliliomnak is nevezik. Nagyon népszerű, mivel igénytelen, könnyen nevelhető szobanövény. A vitorlavirág Dél- és Közép-Amerika trópusi esőerdőiből származik. Sötét, örökzöld, lándzsa alakú levelei vannak, az „igazi” virágot fehér buroklevél veszi körül. Télen néhány naponta kell öntözni, ám ha virágzik, akkor gyakrabban. Ha elhanyagolod a locsolását, a békeliliom teljesen el fog fonnyadni. De mivel egy nagyon szívós növényről van szó, egy nagy öntözés visszahozhatja az életbe. A túlöntözés vagy a növény állandó vízben való tartása károsabb a növénynek, mint a ritkán öntözés.

4. Zöldike (csokrosinda)

Forrás: Wikipedia

A zöldike a magas páratartalmú környezetet szereti, és nagyon jó légtisztító, így jó szolgálatot tehet a penészes helyiségekben is. Ez a növény az egyik legkönnyebben tartható szobanövényünk. Alkalmazkodóképessége szinte felülmúlhatatlan. Nemrég felfedezett tulajdonsága, hogy levelei képesek megkötni a légkörben fellelhető szennyezőanyagokat, sőt az egyik leghatásosabb légtisztító növény. Keskeny, fűzöld leveleinek középvonalában fehér vagy krémszínű csík fut végig. Indaszerű virágzati tengelyén gyakran nem csak virágok, hanem apró, cserépbe ültethető fióknövénykék is fejlődnek.

  • Fényigény: Jól megvilágított helyen érzi jól magát, közvetlen napsütés nélkül. Árnyékban is megél, de ilyenkor nem örülhetünk apró fehér virágainak.
  • Hőigény: Átlagos meleg, télen se legyen kevesebb 7 °C-nál.
  • Vízigény: Közepes vízigényű, télen ritkábban. Ha elfeledkezünk locsolásáról az sem végzetes számára, megvastagodott gyökereivel felkészült az ínségesebb napokra.
  • Páratartalom: Időnként permetezzük a leveleket.
  • Betegségek: Általában nincsenek.
  • Kártevők: Általában nincsenek.

 

5. Gerbera

Nile képe a Pixabay -en.

A gerbera jól elviseli a magas páratartalmú környezetet, és segít a levegő tisztításában is. A gerbera rendkívül fényigényes, még a tűző napot is elviseli. A lakásban a legvilágosabb ablakba tegyük. Nyáron a szabadba is kitehetjük. Télen legalább 12 °C fokon kell tartanunk.

Nyáron többször és alaposan locsoljuk, hogy a földje mindig nedves maradjon. A nagy melegben nem árt naponta vízzel lefújni. Télen mérsékelten öntözzük. Áprilistól szeptemberig az öntözővízébe tegyünk tápoldatot is.

Penész ellen: mire kell figyelni?

Ezek a növények csak a penész okozta problémák megelőzésére alkalmasak, és nem helyettesítik a helyiségek rendszeres tisztítását és szellőztetését. Ha a penész már megjelent, ajánlatos szakember segítségét kérni a megfelelő kezelés elvégzéséhez.

TulipGarden Cafe / Édenkert

Ajánló