KezdőlapAgrárvilágKiskertNem virágzik a tőzike? Ezek lehetnek az okai

Nem virágzik a tőzike? Ezek lehetnek az okai

Kedvező helyen a tavaszi tőzike látványos csoportokat alkot. Ha ismerjük a sajátosságait, nem olyan nehéz a kertbe betelepíteni – és virágzásra bírni.

Ha a február enyhe, a tavaszi tőzike már az év elején megmutatja szép virágait
A tőzike, akárcsak a hóvirág, a kora tavaszi kert klasszikus virágai. A körülbelül 15-20 centiméter magas tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a termőhelytől és az időjárástól függően februárban vagy márciusban virágzik. Közép-Európában őshonos, és nem túl száraz helyeken él, amelyeket nyáron lombhullató fák árnyékolnak be. A tavaszi tőzike a tavaszi geofitákhoz tartozik, vagyis azokhoz a növényekhez, amelyek hagyma vagy gumó formájában élik túl a nyarat, kora tavasszal pedig kihajtanak és virágoznak. A nyári hőség előtt befejezik életciklusukat, és újra elvesztik lombjukat. A tavaszi tőzike virágzási és növekedési időszakában a fák még csupaszok, így elegendő fény jut a növényeknek az optimális fejlődéshez. Ahhoz alkalmazkodtak, hogy élőhelyük májustól válik árnyékossá. Bár a vad tőzike állományok veszélyeztetettek és szigorú védelem alatt állnak, mégis lenyűgözően nagy kolóniákban fordulnak elő, amelyek kedvelt kirándulási célpontnak számítanak.

Fotó: ivabalk / Pixabay

A nedvesség a varázsszó

A tavaszi tőzike nem szereti a szárazságot. Éppen ellenkezőleg – még mocsaras területeken vagy nedves réteken is előfordulnak. Ezeken a helyeken a növények gyakran együtt találhatók a kicsit később virágzó mocsári kockásliliomokkal (Fritillaria meleagris). A tavaszi tőzike áprilisban virágzó valamivel magasabbra növő, közeli rokona, a nyári tőzike is inkább a nedvesebb területeket szereti. Botanikai neve Leucojum aestivum. A legjobb fajta közülük a ‘Gravetye Giant’. A talajnak különösen a tavaszi tőzike vegetációs időszakában nem szabad kiszáradnia. Nyáron pedig nem szabad a tűző napnak kitenni a termőhelyüket, a tavaszi tőzikének ekkor legalább félárnyékra van szükségük.

 

Virágzás után ne vágjuk le a zöld leveleit

A tavaszi tőzike hagymás növény, meglehetősen rövid tenyészidőszakkal. Alig négy hónap áll rendelkezésükre, hogy a fotoszintézissel és a tápanyagok felvételével elég erőssé tegyék a hagymáikat, melyek a túlélésüket biztosító szervek. Egyszerre virágoznak, teremnek és a hagymákba rejtve már az új virágokat készítik elő. Ehhez a teljesen kifejlett lombozatukra van szükségük, amíg a levelek maguktól el nem sárgulnak. Aki a még zöldellő tavaszi tőzike leveleit fűnyíróval lenyírja, például a felárnyékos pázsiton, az értékes energiáktól fosztja meg a virágokat.

 

Nyitott szemmel válasszuk ki az ültetés helyét

A tavaszi tőzike hagymái augusztustól kezdve egész ősszel megvásárolhatók. Hasonlóan minta a tulipán vagy jácint hagymák. A tavaszi tőzike hagymái azonban nagyon érzékenyek és gyorsan kiszáradnak. Nyirkos mohával vagy hasonlóval bélelt dobozokban hűvösen kell a hagymákat tárolni; soha sem szabad őket zacskókban, szobahőmérsékleten kínálni. És a lehető leghamarabb földbe kell kerülniük, lehetőleg szeptember közepe előtt. Ha a hagymák kiszáradtak, akkor tavasszal legjobb esetben is csak gyéren hoznak leveleket, és egy-két évbe telik a regenerálódásuk – vagy ki sem hajtanak. Aki biztonságosan szeretné elültetni a tavaszi tőzikét, vásároljon cserepes tőzikét virágzáskor, és ültesse el ezeket a kis kincseket félárnyékos helyre, lehetőleg lombhullató cserjék alá. Egyébként a nyári tőzike, amely kinézetre nagyon hasonlít a márciusi tőzikéhez, de egy virág helyett több is van a közel 30 centiméter magas száron, virágzó növényként és ősszel hagymaként egyaránt kaphatóak. Ezek lényegesen erősebb hagymával rendelkeznek, mint a márciusi tőzikék, nem száradnak ki olyan gyorsan, és elviselik a kicsit naposabb termőhelyeket. A nyári tőzikék nagyon szép kiegészítői a kellően friss és nedves helyeknek.

TulipGarden Cafe / Mein schöner Garten

Ajánló