KezdőlapPraktikákBöjtölni csak gondosan és szépen

Böjtölni csak gondosan és szépen

A méregtelenítést értékelni fogja a szervezet, de csakis átgondoltan szabad nekiállni.

A téli étkezés sokkal megterhelőbb szervezetünk számára, mint a a tavaszi időszak, ami már bővelkedik zöldségben, gyümölcsben. Ráadásul a mindennapok során számos méreg rakódik le a szervezetünkben, ami számos betegség forrása lehet.

Éppen ezért nem árt, ha a tavasz beköszöntével a testben összegyűlt méreganyagot egy böjt során eltávolítjuk.

A túlzásba vitt diéta vagy böjt azonban többet árt, mint használ, ezért csak okosan, megfontoltan érdemes nekiállni. Hatásosabb az egyhetes kúraszerű méregtelenítő diéta, majd egy egészséges táplálkozásra való átállás, mint egy drasztikus böjt, írja a dietaesfitnesz.hu.

A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket és immunerősítő anyagokat tartalmaznak. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így könnyedén segítik az emésztőrendszer kitakarítását. Ráadásul ezek az ételek segítik a szövetek sav-bázis háztartásnak kiegyenlítésében is, hiszen lúgosítanak – olvashatjuk a cikkben.

Monika Robak / Pixabay

Így álljunk neki a böjtnek

  • Már a kúra előtti napon érdemes felkészíteni a szervezetünket. Nem szabad azonnal, mindent megvonni magunktól.
  • Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket együnk.
  • A kúra alatt folyamatosan igyunk sok folyadékot. A kávé és az alkohol tilos.
  • A diéta előestéjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjünk bele két deciliter vízbe, majd igyuk meg. Mindez segít kitisztítani a bélrendszert.
  • A kúra napján igyunk meg 2-3 dl. savanyú káposzta levet.

Ha valaki a „drasztikusabb” böjtölésre nem vágyik, az is bőven elég, ha nem fogyaszt húst és az állati zsiradékokat. Nekik ajánlottak a könnyű tejtermékek és több növényi eredetű étel fogyasztása.

A napot érdemes sok gyümölccsel és joghurttal vagy kefirrel kezdeni, amibe mehet gabonapehely is. Ugyancsak hatásos, ha kimaradnak az esti étkezések.

A böjt ideje alatt igyekezzünk kerülni a sót. Fehérkenyér helyett barna, több magból készült, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret vásároljunk. Nassolásra tartson otthon például „bulátát”, korpa-kekszet, amik egyrészt elveszik az étvágyat, másrészt rendkívül egészségesek – szól a tanács.

A kúrát követő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához, akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló